“Маркет линкс”: Разликата между Сидеров и Беронов се стопява

Разликата между кандидата на “Атака” Волен Сидеров и десния кандидат Неделчо Беронов намалява с приближаването на президентските избори, показва проучване на “Маркет линкс”, публикувано в сряда. То е проведено в периода от 2 до 8 октомври сред 1216 пълнолетни българи по поръчка на Институт “Отворено общество”.

Данни на социологическа агенция показват значителна преднина за настоящия президент Георги Първанов. Той събира 44 процента от гласовете при минимална очаквана избирателна активност от 39 процента и 43% при максимална очаквана активност от 44 на сто.

На този етап най-големи шансове за балотаж има Волен Сидеров съответно с 24 - 25 процента. Близо до него е десният кандидат за президент Неделчо Беронов с 20 - 22 процента подкрепа.

В изводите на проучването се посочва, че нараства подкрепата за Сидеров, Беронов и Георги Марков. Кандидатът на “Ред, законност и справедливост” в момента има подкрепа от 7-8 процента.

Останалите четирима кандидати се вместват в граници между 3 и 4 процента.

Агенцията прави уговорка, че резултатите от изследването не отчитат ефекта върху общественото мнение след публикуването на досието на Георги Марков.

Според “Маркет линкс” в този етап от президентската кампания не може да се твърди, че участието на балотаж на Волен Сидеров е “100 процента гарантирано”.

“Той има разлика с Неделчо Беронов, която би могла да се стопи при запазване на темпа на увеличаване на подкрепата до сега от първите седмици на мобилизация на десния електорат. Може да се очаква, че подкрепата за Сидеров няма да спадне, но няма да продължи да нараства бурно. До последния момент няма да е ясен вторият участник на балотаж”, сочи извод на социологическата агенция.

Първото социологическо проучване за президентските избори бе публикувано от “Алфа рисърч” на 25 септември. То показа подкрепа от 68,5% за Георги Първанов от твърдо решилите да гласуват и 37,5% от всички участвали в проучването. Най-вероятен кандидат за балотаж бе отново Сидеров с 14,4% от твърдо решилите да упражнят правото си на вот и 8,9 процента от всички. Трети бе Неделчо Беронов съответно с 8,9 и 5,5 процента.

На 9 октомври излезе проучване на НЦИОМ, обхващащо периода до 5 октомври. То прогнозира 42% подкрепа за Първанов, 11 процента за Волен Сидеров и по 4 процента за Неделчо Беронов и Георги Марков. Процентите са взети от всички участници в проучвания, а не само от твърдо решилите да гласуват.

Според проучване на близката до БСП агенция АССА-М, оповестено във вторник, Георги Първанов има горен таван на доверието от 57% и долна граница от 47%. След него са Волен Сидеров съответно с 22 и 14 процента, Неделчо Беронов с 15 и 8 процента и Георги Марков с 9 и 4 процента.

 

Споделяне

Още от България