"Маркет линкс": Шест партии влизат в следващия парламент

"Маркет линкс": Шест партии влизат в следващия парламент

Ако изброите бяха сега, в парламента щяха да влязат шест партии с много силно представяне на извънпарламентарната опозиция. Това показват данните от проучване на " Маркет линкс", финансирано от бТВ и проведено сред 1000 пълнолетни лица в периода между 23 - 31 януари по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Според проучването ГЕРБ получава 17.3% от всички гласове спрямо 15.3% за БСП. Трета политическа партия е "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 12.3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента - със 7.6%. Според проучването още две партии към настоящия момент ще са участници в следващото Народно събрание - "Демократична България" с 5.4% и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и "Отровното трио" с 4.5%. Обединени патриоти към този момент са с 2.9% от всички гласове и са на ръба.

Половината от анкетиралите са посочили, че ще гласуват, но от агенцията не изключват по време на предизборната кампания този процент дори да се увеличи.

Управителят на "Маркет линкс" Добромир Живков подчерта, че това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори. По думите му има много съществена разлика в нагласите по населени места.

Според него БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната. "Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент", смята социологът.

Резултатите от проучването показват, че насрочването на изборите за 4 април няма да повлияе на избирателната активност.

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от Covid-19 ще ги възпрепятства да гласуват. Близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще са изборите.

"Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас", каза социологът Добромир Желязков.

На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване - 66% са "за" машинния вот, а повече от половината - 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата.

Значителна част от запитаните - 66%, са недоволни от развитието на страната ни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България