Маркетинг и мениджмънт са в топ 5 на областите, привличащи завършили в чужбина българи

В последните години има повишен интерес и към хуманитарните професии

Маркетинг и мениджмънт са в топ 5 на областите, привличащи завършили в чужбина българи

Квалифицираните българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук. Това съобщиха представителите на форум "Кариера в България" – най-големия кариерен форум, помагащ за реализацията на българите, завръщащи се в страната ни след обучение и работа в чужбина.

Данните са базирани на статистика за участниците в ежегодното събитие "Кариера в България. Защо не?", която привлича над хиляда участници годишно.

Най-силен е интересът към позиции в сферата на мениджмънт, маркетинг, консултантски услуги, ИТ и финанси. В последните 2 години се забелязва повече търсене и към професиите в секторите образование, неправителствен сектор, изкуство и култура.

"С всяко следващо издание на форума "Кариера в България", забелязваме нарастващ интерес както от страна на кандидатите, така и от страна на бизнеса в България," сподели Мариела Вачева, един от организаторите на форума.

"Кандидатите, участващи във форума, идват с арсенал от дипломи и сертификати от световно признати учебни заведения, а не рядко и с няколко годишен бизнес опит, който могат бързо да трансферират към бизнеса в България. Това ги прави изключително предпочитани от работодателите за роли в средния и висшия мениджмънт, както и за позиции, изискващи високо ниво на експертиза.", коментира тя.

През годините позициите, към които кандидатите са имали най-сериозен интерес са в областта на мениджмънта, маркетинга, консултантските услуги, ИТ и финанси. 43% от участниците са търсили възможности за реализация на мениджмънт позиции. Около 1/3 от участниците са проявили интерес към кариера в областите на маркетинг/PR и консултантските услуги. Четвърт от участниците са търсили реализация в професии, свързани с информационни технологии.

В последните две години се забелязва засилен интерес и към професиите в секторите образование, медии, неправителствени организации, изкуство и култура.

Според представителите на "Кариера в България" това е сериозен показател за това, че интересът към хуманитарните професии и такива с обществено полезна цел, влизат в полезрението на все повече българи, които искат да допринесат за развитието на страната ни. Увеличава се и броят на кандидатите, които търсят възможности да стартират свой собствен бизнес в България.

Форумът "Кариера в България. Защо не?" празнува своето десето юбилейно издание на 5 септември 2017 г. През годините близо 10 000 българи, получили образование или работен опит в 85 държави са посетили форума. От 2008 г. до сега близо 500 фирми са имали щанд или презентация на кариерното събитие, с които са се представили пред потенциални кандидати.

В тазгодишното издание на форума се очаква да се включат над 100 работодатели като в изложението тази година ще има и представители на стартъпи и неправителствени организации, както и големи български и международни работодатели и агенции за подбор на персонал. Регистрацията за кандидати, които търсят своята по-добра кариера – независимо дали още са в чужбина или вече са се върнали в България е напълно безплатна на сайта.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?