Марко Рубио се очертава като шампион на отслабената републиканска върхушка

Марко Рубио

Сенаторът от Тексас Тед Круз спечели първата битка за републиканската номинация за надпреварата за Белия дом през 2016 г., но в Айова снощи имаше още един голям победител: сенаторът от Флорида Марко Рубио и върхушката на републиканците, пише във вторник агенция Ройтерс.

От месеци Круз и гневната, унищожителна, бунтарска политика на Доналд Тръмп определят надпреварата за президентската номинация на републиканците, а по-умерените кандидати се бореха помежду си, опитвайки се да им отправят предизвикателство.

Лидерите на Републиканската партия отдавна се надяват да се появи шампион. И в понеделник това беше Рубио, който завърши на косъм зад Тръмп и само на няколко пункта след Круз.

Той изнесе своеобразна реч на победител, когато излезе на подиума в хотелска бална зала след обявяването на окончателните резултати. "Това е мигът, който казваха, че никога няма да дойде", заяви сенаторът първи мандат. "От месеци ни казваха, че нямаме шанс."

Битката за номинацията несъмнено навлиза в нов етап. "Ние имаме тристранна надпревара", каза бившият политически директор на Републиканската партия в Айова Крейг Робинсън.

Нощта на Рубио потресе в Айова политически наблюдатели като Робинсън, който предсказваше, че Рубио ще се нареди далеч зад Тръмп и Круз, като спечели вероятно около 15-18 процента от гласовете. Той завърши с 23 процента.

Представянето на Рубио ще подсили довода му, че поддръжниците на други умерени кандидати от върхушката като бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, губернатора на Ню Джърси Крис Кристи и губернатора на Охайо Джон Кейсик би трябвало да дадат подкрепата си - и парите си - за него.

Рубио може да използва допълнителните пари. Неговият предизборен комитет събра малко над 14 милиона долара от дарители през четвъртото тримесечие на 2015 г. и това го постави доста зад Круз, който събра повече от 20 милиона долара. Досега неговата кампания е събрала почти 40 милиона долара, а Круз е събрал 47 милиона долара.

Суперкомитетът за политическо действие на Рубио, който може да набира неограничени финансови средства, стига да не съгласува действията си пряко с него, също изостава зад комитетите за политическо действие, подкрепящи Круз. Той събра 30,5 милиона долара миналата година, а комитетите на Круз - 42 милиона долара. Милиардерът Тръмп до голяма степен сам финансира кампанията си.

Третото място на Рубио в класирането в Айова означава, че той "е консенсусният кандидат на върхушката", каза републиканският стратег в Де Мойн Дъглас Грос.

Рубио отлетя за Ню Хемпшър в понеделник вечерта и вероятно ще започне да отстоява този довод пред избирателите там преди първичните избори - или началното състезание за номинацията - в щата на 9 февруари.

При кампанията в Айова Рубио отправи критики по много от темите, към които се насочиха също Круз и Тръмп: "Ислямска държава", имиграцията и здравната реформа на президента Барак Обама, известна по-разговорно като "Обамакеър". Но той вложи критиките си в по-оптимистично и широкообхватно послание. Рубио, който е роден в Америка син на кубински имигранти, може да стане първият президент от испанскоезичната общност.

"Не е достатъчно просто да си гневен", каза през уикенда Рубио пред избиратели на предизборна проява в последния момент преди вътрешнопартийното гласуване. "Гневът не е план. Гневът не е решение."

Жители на Айова, подкрепили Рубио на партийните събрания, казаха за Ройтерс, че им допада неговото положително послание и го смятат за най-подходящия кандидат, който да победи Хилари Клинтън на изборите през ноември, при условие че тя спечели демократическата номинация.

"Търся някой, който наистина ще донесе промяна, и мисля, че Марко Рубио ще бъде този човек", каза 56-годишният Кевин Хуъркамп от Клайв, Айова.

Според изборни данни Рубио е спечелил по-голяма подкрепа от Круз и Тръмп в градските райони на Айова - Де Мойн, Айова Сити, Дейвънпорт, което предполага, че той може да пожъне успех, когато републиканската надпревара стигне до по-гъстонаселени щати като Флорида и Охайо.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?