Марко Семов предлага мониторинг за езика в медиите

Съветът за електронни медии (СЕМ) да се разтури, ако не може да контролира на какъв език се говори по българските медии, призова днес членът на СЕМ от президентската квота проф. Марко Семов.

Съветът за електронни медии трябва да организира обсъждане на състоянието на българския език, на неговото "замърсяване" и защита, пледира още проф. Семов.

По закона за радио и телевизия СЕМ има задължение да следи за "съхраняване на чистотата на българския език".

Проф. Семов предложи СЕМ да направи мониторинг на езика, който се използва в българските медии. Семов бе предложен за председател на СЕМ, но отказа да се кандидатира, защото няма юридически познания и нагласа за административна работа и ще е по-полезен в творчески аспект.

Според Семов има достатъчно примери за замърсяването на езика, по думите му в значителна част от медиите се говори на циничен език.

Защитата на националния език се явява като защита на нацията независимо от процесите на глобализация, коментира той и посочи, че това показва и опитът на страните членки на Европейския съюз.

Марко Семов предлага и да се направи национална конференция за езика в медиите с участието на Съюза на българските писатели, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Съюза на българските журналисти и Българската академия на науките. След това СЕМ, въз основа на анализите си трябвало да направи оценка и да вземе решението си по отношение на институциите, които са в кръга на неговите правомощия.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?