Цветан Цветанов:

Марковска може да навреди повече като зам.-шеф на ВАС, отколкото в КС

След премиера и правосъдният министър призова съдийката да се оттегли

Марковска може да навреди повече като зам.-шеф на ВАС, отколкото в КС

Ден, след като премиерът Бойко Борисов втвърди тона си по отношение на скандала "Марковска" и директно призова зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) да се оттегли от Конституционния съд (КС), вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че избраната за конституционен съдия Марковска може да нанесе повече вреди на досегашната позиция.

 

"Венета Марковска е заместник-председател на ВАС, ако погледнем – обемът работа и компетентността ѝ като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността ѝ като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия", заяви Цветанов в понеделник пред БНТ.

Преди ден премиерът Борисов повтори, че е помолил Марковска да се оттегли като конституционен съдия, но според него тя трябва да си остане зам.-председател на ВАС. Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия, каза Борисов в неделя.

"Доколкото знам, тя е отложила полагането на клетва като конституционен съдия и е сезирала прокуратурата да провери всички сигнали срещу нея", коментира още Цветанов в понеделник. "Оттук нататък всичко по случая Венета Марковска е въпрос на нейно лично решение", допълни той.

Миналата седмица Марковска поиска МВР да издири автора на сигнала срещу нея, който тя упорито продължава да нарича анонимен донос. С друго писмо до прокуратурата съдийката поиска да бъде проверена информацията в сигнала срещу нея и заяви, че ще положи клетва като конституционен съдия, след като бъде изчистено името ѝ.

Изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов заяви в събота, че държавата не може да става заложник на един човек и прокуратурата няма да се занимава с издирването на автора на сигнала. Преди това вътрешният министър Цветанов обеща, че, независимо от липсата на основания за издирване на човека, подписал се като Георги Тонев Колев, МВР в кратки срокове ще направи всичко възможно да намери.

 

По-късно в понеделник правосъдният министър Диана Ковачева за първи път изрази категорична позиция по темата, призовавайки Марковска да се оттегли от КС.

"Репутацията на нито един човек не може да бъде по-важна от репутацията на една държава. Изцяло зависи от г-жа Марковска как ще постъпи. Премиерът беше пределно ясен в посланието, което отправи към нея. Въпрос на чест", заяви Ковачева.


Проверката на МВР не открила нещо, което да бъде обявено публично

В понеделник Цветанов заяви, че проверката не е открила нищо, което да бъде оповестявано публично.

"В България има институции, които имат отношение, когато един човек се обърне към тях”, коментира той. "Ако ни бъде възложено от прокуратурата, ще продължим и ще направим проверка", увери Цветанов.

"Когато гражданите са се обръщали към МВР, ние винаги сме реагирали адекватно. Имаме писмо, което е входирано в министерството и се извършва проверка. За сега няма нещо, което да може да бъде обявено публично", посочи вътрешният министър.

Според него управляващите не носят отговорност за кандидатурата на Марковска, която бе избрана в КС с техните гласове, както и с подкрепата на депутати от ДПС и БСП. Официално кандидатурата на Марковска бе внесена от независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ. Цветанов отново напомни, че официалната кандидатура на ГЕРБ е била за техния депутат Анастас Анастасов, завършил право в Академията на МВР и председател на Ямболския районен съд, преди да избран за народен представител през 2009 г.

"Може би нямаше да изпаднем в тази хипотеза, ако политическа партия ГЕРБ беше предложила две кандидатури. И ако те бяха приети, тогава пък щяхме да бъдем обвинени в политически пристрастия за една политическа формация, която трябва да излъчи свои кандидати от парламентарната квота в КС", коментира Цветанов тежките отговорности на управляващата партия.

 

По-късно той отново коментира темата по време на посещението си в Перник. Цветанов увери медиите, че подчинените му няма да правят нищо на подалия сигнала срещу Марковска Георги Тонев Колев.

 

"Нищо няма да му правим, само ще го установим кой е. След като той е положил някакъв подпис, ще може и да се защити и да каже, че този сигнал е на база това, това и това", обясни МВР шефът.

Той бе видимо подразнен от настоятелните въпроси по случая и за пореден път уточни, че няма нищо общо с Марковска.

"Ами в момента някой може да напише такива небивалици за мен. Аз трябва ли да ги приема за верни. Ами трябва да ви кажа, че в някои медии, които се финансират от определени икономически структури, от определени представители на организираната престъпност... Това означава ли, че в момента аз трябва да се правя на обиден и да застана пред вас и да хленча като малко бебе", добави министърът с уточнението, че тя вероятно си е създала много врагове, докато е правораздавала във ВАС.

Помолен да уточни кои медии визира, Цветанов каза, че "има дела, които текат в момента и се знае, че са финансирани от тях". Добави също, че е готов да си "понесе кръста", защото битката с организираната престъпност не е приятно занимание.

Президентът Росен Плевнелиев вече призова всички новоизбраните членове на КС да положат клетва "с изключение на госпожа Марковска", за да може КС да работи в нормален състав". Встъпването в длъжност е насрочено за 15 ноември.

Марковска: Все още не мога да отговоря дали ще се оттегля

Междувременно самата Марковска обяви в понеделник, че все още обмисля дали да се оттегли. "Все още не мога да отговоря дали ще се оттегля. Обмислям този въпрос, но категорично заявявам, че не мога да нося вина за твърденията в анонимния донос, тъй като са клеветнически и неверни", посочва тя в интервю агенция Пик.

Главният редактор на агенцията Ивайло Крачунов,задава на Марковска въпроси от типа: "Как си обяснявате факта, че през последните дни сте обект на безпрецедентна атака с анонимен донос"; "Ясно беше, че Иван Костов ще поиска да си отмъсти, заради неуспелия избор на Екатерина Михайлова" и "Как скандалите се отразяват на вас и семейството ви?"

В този тон на разговора Марковска обяснява критиките срещу нея с това, че във ВАС е гледала дела с огромен материален интерес и най-вероятно е засегнала нечии интереси. Преди по-малко от два месеца съдията от ВАС Георги Ангелов също беше избран в КС, но неговото име не предизвика скандал, както стана с Марковска.

"Както знаете едната страна винаги е губеща и търси начини да си отмъсти. Освен материални интереси са засегнати и политически интереси, като се има предвид, че години наред бях ръководител на колегията, в която се разглеждат всички изборни дела – от регистрирането на участниците в изборите до последиците от проведените избори. Вече се установи и не е тайна кои лица в парламента извадиха на показ един анонимен донос, които се отнася най-вече до трети лица, без да има каквито и да било доказателства към него", продължава съдия Марковска с обясненията си.

Тя обяснява, че се е обърнала към МВР и прокуратурата, защото сигналът срещу нея е бил внесен от вътрешен човек в Народното събрание и това вече било установено. Според нея тези, които не са я подкрепили при гласуването в пленарна зала, са размахали и "доноса" срещу нея.

Въпросният "донос", в който се припомня журналистическо разследване за скандал около ареста на приятеля на Марковска Георги Георгиев преди около две години, както и евентуален конфликт на интереси с адв. Румен Еленски, бе изпратен до председателите на всички парламентарни групи в деня на изслушването на Марковска за конституционен съдия.

Председателят на комисията по правни въпроси Искра Фидосова (ГЕРБ) също призна, че го е получила час преди изслушването, но не позволи той да бъде обсъден. След заседанието обаче Марковска говори пред журналисти. Тя първо обясни, че Георги Георгиев няма нищо общо с нея и семейството ѝ, а адвокат Румен Еленски не се е явявал по нейни дела. Марковска дълго продължи да отрича, че е ходила да говори със заместник-министри за проблемите на Георгиев с правосъдието.

В следващата седмица тя сама се опроверга за тези твърдения, а последователно стана ясно, че се е срещала със заместник-министри да ходатайства за Георгиев, че Румен Еленски се е явявал по нейни дела с висок материален интерес, като в същото време двамата са придобили общ имот край морето. По някое време Марковска дори отрече, че някога е отричала първоначалните си твърдения, въпреки наличните журналистически записи. Тя продължи да спазва първоначалната си политика да нарича сигнала "донос", пренебрегвайки факта, че той в по-голямата си част е припомняне на журналистически разследвания, публикувани през 2010 година. Тогава тя не ги отрече.

В интервюто си тя прави и политически коментари, несъвместими с позицията ѝ на магистрат и избран конституционен съдия. "От някои депутати и политици очаквам всичко, набдюдавайки в годините начина им на действие и поведение, от което се отвращава цяла България. За тях доносът и клеветата са инструмент на действие и начин за разчистване на сметки", обясни магистратът.

"Очевидно агресията срещу мен се поддържа само от няколко медии, чийто собственик е известен и с многобройните си дела във ВАС. Публикациите във въпросните медии въобще не почиват на журналистическо разследване. При едно такова разследване, ако е принципно, се взима становището и на двете страни, а до този момент никой не се е обръщал към мен за изясняване на публикуваните от тях "факти", казва, Марковска, която, придържайки се към фактите, сама се опроверга на няколко пъти по време на скандала.

Новата ѝ версия за срещата със зам.-вътрешния министър е, че никога не се опитвала да му окаже въздействие по отношение на нейния познат Георги Георгиев. Преди това тя отричаше изобщо да е имала среща със заместник-министри по случая. За Румен Еленски Марковска вече не отрича, че той се е явявал по нейни дела, не отрича и за общия им имот, но обяснява, че адвокатите не се явяват пред нея да защитават себе си, а клиентите си, с които тя нямала нищо общо.

Нито интервюиращият пита, нито съдия Марковска намира за нужно да каже защо не е оповестявала публично съвместния си имот с Еленски, всеки път, когато е гледала дело, по което той е страна.

"Всеки гражданин има право по всякакъв начин допустим от закона да защити името си. Дори не приемам, че с един анонимен донос името ми е опетнено по някакъв начин. Името и репутацията са всичко за мен и аз ще ги отстоявам с цената на всичко", посочва тя.

По отношение на здравните си проблеми допълва, че за първи път е получила тежка хипертонична криза и се лекува. "Но когато човек отстоява правата си, се мобилизира и дава всичко, за да издържи. Аз съм силен и достоен човек и ще издържа на изпитанието", завършва интервюто си съдийката, която, въпреки здравословните ѝ проблеми, за които преди седмица съобщи и премиерът Борисов, на 8 ноември вечерта бе засечена в столично заведение в компанията на Владимира Янева, шеф на Софийския градски съд и семейна приятелка на министър Цветанов, и бизнесмена Георги Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България