В писмо до Цветанов и Бойко Найденов

Марковска не казва има ли "капка истина" в сигнала срещу нея - иска да издирят автора

Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Венета Марковска, помолена от премиера Борисов да се оттегли от Конституционния съд (КС), "ако има капка истина" в сигнала срещу нея, призова МВР и прокуратурата да издирят автора на този сигнал.

 

Поредният абсурден епизод от скандала се разиграва два дни преди да изтече срокът, даден от министър-председателя на избраната за конституционен съдия да се оттегли по сравнително достоен начин, за да спести на правителството предизборни критики от Брюксел.

 

В сряда Марковска е изпратила писмо до министър Цветан Цветанов и и.д. главния прокурор Бойко Найденов, с което моли разследващите да установят реалния адрес и самоличност на подписалия сигнала Георги Тонев Колев и да ѝ ги предоставят, съобщи агенция Фокус.

 

Сигналът бе внесен в Народното събрание преди изслушването на кандидатите за КС от парламентарната квота, но не бе обсъждан, тъй като според председателя на правната комисия Искра Фидосова е анонимен донос. Преди да се проведе избора, Европейската комисия изрази притеснение, че се прикриват сигнали срещу Марковска, а след като бе избрана за конституционен съдия, от Брюксел заплашиха с извънреден мониторингов доклад, поради съмнения за търговия с влияние и конфликт на интереси.

 

След всичко това премиерът Бойко Борисов заяви в понеделник, че е разговарял лично с Марковска и я е помолил да се оттегли от КС, ако има капка истина в сигнала срещу нея. Борисов допълни, че очаква до петък от Брюксел да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен.

 

След два дни затишие по темата, в сряда Марковска заяви в писмото си: "С оглед избягване на неблагоприятни международни последици за България от ЕК, опетняване авторитета на българския парламент, гласувал за мен, така, както и за защита на моето лично достойнство, гарантирано от Конституцията, моля соченият като автор на доноса Георги Тонев Колев да бъде издирен, ако въобще съществува такъв, и да бъда уведомена за адреса му."

 

Според Конвенцията на ООН срещу корупцията властите са длъжни да проверяват внимателно дори и анонимни сигнали, в които за влиятелни личности се визират такива съмнения. Идеята е хората да бъдат защитавани от евентуални репресии впоследствие. Което ясно си проличава и от желанието на Марковска да ангажира МВР и прокуратурата с разобличаването на автора на сигнала срещу нея.

 

В писмото си тя цитира и текстове от основния закон, без обаче да изясни с каква идея го прави. Позовава се например на чл. 80, "съгласно който гражданите могат да бъдат изслушани в Народното събрание и да представят исканите от тях сведения и документи", от което прозира намек, че очевидно желае за трети път да се изправи пред депутатите от правната комисия - възможност, която не е регламентирана в нито една процедура или правилник. Освен това парламентът вече я изслуша извън всякакви регламенти след избора ѝ, за да демонстрира пред Брюксел, че има пълно доверие в думите ѝ.

 

В обръщението си до Цветанов и Найденов съдийката избягва да спомене чл. 147, алинея 3 от Конституцията, който гласи недвусмислено: "За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества."

Редно е да се отбележи, че ако Марковска има някакви претенции към автора на сигнала, то те са от частен характер и не биха могли да ангажират по никакъв начин полицията и прокуратурата. Редът е съвсем ясен – тя може да заведе дело за клевета срещу подписания Георги Тонев Колев.

Независимо от това кой е Колев и какъв е адресът му, във внесения сигнал се визира журналистическо разследване отпреди две години на в. "Капитал" и Mediapool, което съвсем не е анонимно, е подписано от двама журналисти. Нито след публикуването на материалите, нито през цялото време след това някой е оспорил публично факти и обстоятелства в тях.

Искането на Марковска да бъде издирен авторът на сигнала показва, че "освен дефицит на морални качества в случая има и сериозен дефицит на професионални", коментира адвокат Михаил Екимджиев пред Mediapool.

"Държавата дължи и предоставя на своите граждани по този вид дела от частен характер единствено достъп до независим и безпристрастен съд, пред който те да се защитят. Инициативата да се издири, който ѝ трябва, може да е единствено на Марковска. Държавата не ѝ дължи подобно нещо", допълни юристът.

През последните две седмици стана ясно, че Марковска последователно излъга за всички твърдения, посочени във въпросния сигнал.

Първо, че семейството ѝ изобщо не е близко с бизнесмена Георги Георгиев, арестуван през януари 2010 г. за хулиганство, когато се опитва да сплашва полицаи със служебна карта и пропуск на зам.-председателя на Върховния административен съд Марковска. Второ, че никога, по никакъв начин, не е търсила и разговаряла с зам.-вътрешни министри по повод задържането на Георгиев. Трето, че никога не се е явявала при съмнения за конфликт на интереси по дела с участието на адвокат Румен Еленски.

Непосредствено след тези нейни изявления стана ясно, че Георгиев е имал общ бизнес със сина ѝ Петко Марковски. Преди дни зам.-вътрешният министър Веселин Вучков лично я разобличи в лъжа, потвърждавайки, че през януари 2010 г. по нейно искане са разговаряли за ареста на Георгиев.

Стана известно също, че през последните години Марковска е участвала в състави, разгледали поне шест дела, с които е бил ангажиран Еленски.

Освен това справка на "Капитал" в имотния регистър установи, че през 2002 г. Марковска и адвокат Еленски са придобили срещу 3500 лева 2.5 дка край Шабла – разкритие, което постави ново, много сериозно съмнение за конфликт на интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?