Марковска показва твърдо намерение да положи клетва

ВСС ще гласува оставката й като магистрат минути преди клетвата за КС

Венета Марковска

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува в четвъртък оставката на Венета Марковска от поста ѝ на магистрат и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), което е ясен знак за нейното твърдо намерение да стане конституционен съдия, научи Mediapool в сряда от източници от ВСС.

 

Гласуването на оставката ще се случи буквално минути преди началото на клетвената церемония в сградата на Конституционния съд (КС), което ще отстрани и последната пречка пред Марковска.

По закон тя няма как да съвместява позицията на съдия и член на КС. Неофициално от Народното събрание също заявяват, че Марковска ще положи клетва и ще встъпи в длъжност. Премиерът Бойко Борисов също индиректно призна в сряда, че подкрепеният от неговата партия кандидат за КС няма да се откаже.

Марковска бе избрана за член на Конституционния съд на 31 октомври. Веднага след това тя депозира оставката във ВСС, но заради разразилия се около нея скандал помоли тя да не бъде гласувана веднага. Целта бе Марковска да не се окаже от два стола на земята. Съдебният съвет откликна на молбата ѝ и премина в изчаквателен режим с оправданието, че Марковска е в болнични.

Борисов се чувствал объркан

"Не сме информирани по простата причина, че това е нейно лично решение. Грешката ѝ е, че тя даде няколко различни оправдания и ние всички се объркахме в тях", лаконично заяви в сряда Борисов, запитан дали Марковска вече го е уведомила какво решение е взела.

Премиерът добави още, че е сигурен, че "прокуратурата бързо ще направи проверка и ще докаже виновността или невинността на съдия Венета Марковска", с което влезе в директно противоречие с временния главен прокурор Бойко Найденов, който още в събота обяви, че държавното обвинение изобщо не възнамерява да се занимава с молбата на конституционната съдийка – сигналът срещу нея да бъде проверен.

Единствено вътрешният министър Цветан Цветанов изпълни волята ѝ, като разпореди "в кратки срокове" подчинените му да установят самоличността и адреса на подписалия сигнала като Георги Тонев Колев. Опитите на МВР в тази посока обаче за момента удрят на камък.

През последните две седмици стана ясно, че Марковска последователно излъга за всички твърдения, посочени във въпросния сигнал, в който бе цитирано общо разследване на Mediapool и "Капитал" по повод обстоятелствата около ареста на близкия ѝ приятел Георги Георгиев през януари 2010 г.

Тя заяви първо, че семейството ѝ изобщо не е близко с бизнесмена Георгиев, арестуван за хулиганство, когато се опитва да сплашва полицаи със служебна карта и пропуск на зам.-председателя на ВАС Марковска. Второ, че никога, по никакъв начин, не е търсила и разговаряла с зам.-вътрешни министри по повод задържането на Георгиев. Трето, че никога не се е явявала при съмнения за конфликт на интереси по дела с участието на адвокат Румен Еленски.

Непосредствено след тези нейни изявления стана ясно, че Георгиев е имал общ бизнес със сина ѝ Петър Марковски. Преди дни зам.-вътрешният министър Веселин Вучков лично я разобличи в лъжа, потвърждавайки, че през януари 2010 г. по нейно искане са разговаряли за ареста на Георгиев. Стана известно също, че през последните години Марковска е участвала в състави, разгледали поне шест дела, с които е бил ангажиран Еленски.

Освен това справка на "Капитал" в имотния регистър установи, че през 2002 г. Марковска и адвокат Еленски са придобили срещу 3500 лева 2.5 дка край Шабла – разкритие, което постави ново, много сериозно съмнение за конфликт на интереси.

Освен това, както Mediapool вече писа, в обвинителния акт срещу двамата полицаи Борислав Серафимов и Лина Маркова, извършили злополучния арест преди повече от две години и половина, директно е посочено, че лично Марковска се е появила пред столичното Шесто РПУ в ранните часове на 21 януари 2010 г., веднага след задържането на Георгиев.

Полицаите са обвинени в причиняване на няколко телесни повреди на Георгиев и спътника му Иван Поптодоров, както и в превишаване на власт. Интересното е, че в обвинителния акт, вече връщан един път от съда заради противоречия и неясноти, прокуратурата отново е посочила първо, че униформените нанесли удари на Георгиев, защото той оказал съпротива, а след това, че са превишили правата си, защото нямало данни той да се е съпротивлявал.

Разразилият се скандал около избора на Марковска оттекна дори в Брюксел, като от ЕК на няколко пъти подчертаха официално, че е възможно да бъде изготвен извънреден доклад за България заради нарушената процедура по избор на конституционни съдии от парламента. Комисията бе възмутена от безмълвно подминатите от депутатите съмнения, че тя е използвала служебното си положение, за да упражнява натиск върху МВР по повод ареста на Георгиев. Както и от липсата на адекватна проверка на съмненията за конфликт на интереси между съсобствениците на имот край морето - Марковска и адвокат Еленски.

Споделяне

Още по темата

Още от България