Марковска пожела магистратска пенсия, но не реши кризата в КС

Венета Марковска сн. БГНЕС

Венета Марковска обяви, че е подала молба за пенсиониране като магистрат, но този акт не решава проблемите около избора ѝ за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

“В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска пред агенция “Фокус“.

“Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен, и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още Марковска.

Молбата ѝ вече е във Висшия съдебен съвет, който трябва да се произнесе с решение в четвъртък.

В опит да сложи край на скандала около избора на Марковска за конституционен съдия в петък правната комисия начело с Искра Фидосова (ГЕРБ) откри нова процедура за избор на член на КС от парламентарната квота на мястото на Марковска. Според множество юристи действията на парламента не слагаха точка на скандала, а само го продължаваха, тъй като Марковска е редовно избрана за съдия в КС, а Народното събрание е трябвало първо да отмени решението си.

Дори и да бъде пенсионирана, Марковска все още има право да заеме мястото си в Конституционния съд. Тя може да сложи точка на правните спорове, ако подаде декларация, че не смята да встъпи в длъжност като съдия в КС.

В четвъртък миналата седмица президентът Росен Плевнелиев бойкотира полагането на клетва от Венета Марковска като конституционен съдия, след като напусна церемонията. Тогава тя обяви, че няма да се оттегли, но председателят на Конституционния съд (КС) Евгени Танчев заяви, че процедурата по полагане на клетва се прекъсва, защото според Закона са Конституционния съд новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на държавния глава.

По-рано Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на Марковска като съдия. Според част от членовете на съвета обаче, оставката е била гласувана под условие и, след като не е положила клетва като конституционен съдия, Марковска би могла да се върне като магистрат във Върховния административен съд. С подаването на молба за пенсиониране обаче това очевидно няма да стане.

С молбата за оставката топката се прехвърля в полето на Висшия съдебен съвет. Той първо трябва да реши дали Марковска изобщо е съдия. Ако ВСС реши, че тя все още е съдия, то трябва да реши дали да продължи дисциплинарната проверка срещу нея. Съдебният съвет има право да уволни Марковска вместо да я пенсионира и така да я лиши от полагаемите ѝ се 20 брутни заплати от по приблизително 4000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?