Твърдейки, че за конфликт на интереси с адвоката "и дума не може да става"

Марковска се оказа съсобственик на имот край Шабла с Румен Еленски

С част от парцела се е сдобил и бивш съдебен инспектор, предложен от ДПС

Еленски и Марковска са от Плевен, също като ревностния защитник на съдийката Румен Петков.

Новоназначеният член на Конституционния съд (КС) и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е съсобственик с адвокат Румен Еленски на 2.5 дка до село Езерец край Шабла, съобщи "Капитал" в събота, позовавайки се на справка в имотния регистър.

Ден по-рано самата Марковска призова всеки, който се интересува от имуществото ѝ да направи проверка в общодостъпната база данни. Като уточни, че "за конфликт на интереси и дума не може да става", визирайки отношенията си с юриста, известен с клиенти като Ахмед Доган, Владимира Янева и Веселин Пенгезов.

Марковска и Еленски придобиват имота през 2002 г. срещу сумата от 3200 лева. В сделката участва и бившият инспектор към ВСС Анита Михайлова, избрана от парламентарната квота по предложение на ДПС. В регистъра няма данни имотът да е отчужден до момента, което означава, че тримата продължават да са съсобственици, уточнява изданието.

В този 10-годишен период досега Еленски се е явявал по поне шест дела, разглеждани с участието на съдия Марковска. Факт, който бе удобно спестен от нея в първите ѝ изяви след избухването на скандала около безмълвно подминатия от парламента сигнал срещу нея със съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияение.

Прави впечатление, че Еленски има завидна успеваемост в част от тези казуси – от 2005 до 2010 г. печели дела, представлявайки няколко петролни компании през 2005 г., фирма, придобила държавен имот в Балчик, през 2010-та, както и съпругата на шефа на ВАС Георги Колев - Нели Русева през 2006 г. Тогава тя печели дело, образувано по жалба от Нотариалната камара срещу заповедта на тогавашния правосъден министър за преместването ѝ от Сливница в София.

"С адвокат Еленски сме работили заедно в плевенския съд, той беше прокурор там, когато аз бях съдия в плевенския съд. От там се познаваме. Но като проследите делата, по които адвокат Еленски се явява, просто ще констатирате, че той никога не се явява по дела на съдебните състави, в които аз участвам", заяви само преди десетина дни новата конституционна съдийка преди да бъде опровергана с данни от системата на ВАС.

Връзката на Марковска с Анита Михайлова пък имаше ярка изява през последните дни, видно от специалното отношение на депутатите от ДПС към номинацията на зам.-шефката на ВАС. Групата на Доган "под строй" уважи избора на конституционни съдии в сряда, за да гласува за Марковска. Заедно с Михайлова двете са членове на ВСС между 2003 и 2007 г.

Информацията за общата придобивка на Марковска и Еленски е поредният факт, който обезмисля честата смяна на версии и обяснения, с които висшият магистрат решително "разобличава" като анонимен донос всяко съмнение за нейното "безукорно поведение". Думи, с които шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) опита да защити новото назначение в КС пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

Само ден, след като депутатката от мнозинството прати въпросното писмо до Барозу, зам.-вътрешният министър Веселин Вучков публично уличи в лъжа Марковска по повод твърдението ѝ, че никога не е разговаряла с него във връзка с ареста на близкия ѝ приятел Георги Георгиев през януари 2010 г.

Тя и този път невъзмутимо "актуализира" версията си, признавайки за срещата им, но коригирайки повода – не заради ареста на бизнесмена, а заради "задържаната ѝ в МВР лична карта".

"Вижте, минали са много години от тогава (2 години и 10 месеца - бел.ред.), както разбрахте... Тази среща въобще не касае ареста на някого, защото аз доколкото знам арест не е имало, доколкото знам какви са данните. Това, което наистина се изнесе - е намерена моя лична карта. Аз обясних - просто съм я наистина изтървала на среща с общи познати и моята лична карта беше задържана в МВР. Аз трябваше да си поискам картата. Това е цялата работа. Много добре  зная, че когато се случи нещо подобно - има си следствие, прокуратура се намесва и т.н., не е моя работа аз да установявам тези факти", обясни Марковска в събота.

Спомените ѝ за това нейно посещение във ведомството на столичната ул. "Шести септември" обаче бяха доста по-мъгляви само седмица по-рано.

"По отношение на среща с министри... със зам.-министри, всеки може да се среща по различни поводи, дори във връзка с работата, в никакъв случай, по никакъв такъв конкретен повод, който се посочва тука в сигнала, не съм се виждала с министри или със заместник-министри. Всъщност мога да ви кажа, че нямам нищо общо с това, което се изнася", коментира зам.-шефката на ВАС пред медиите след първото си изслушване в парламента на 24 октомври.

Паметта ѝ изневери и по отношение на самия Георги Георгиев, който се оказа бивш съдружник със сина на съдийката. Както и човекът, който по думите ѝ лично трябвало да ѝ донесе забравената "чантичка с документи", когато бе задържан. По отношение на служебната ѝ карта, показана от Георгиев на полицаите, Марковска твърди в началото на 2010 г. пред тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев, че е загубена, видно от данните по вътрешната проверка срещу служителите, арестували близкия ѝ приятел.

Споделяне

Още по темата

Още от България