Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Марковска тласна ГЕРБ към предела

27 коментара
сн. БГНЕС

Казусът "Марковска” ще остане в историята на Конституционния съд като могъща демонстрация за смисъла на процедурите в българската правова държава. Макар че е символ на българската държавност въобще, в момента случилото се ще падне в сметката на ГЕРБ.

Ето основните моменти, разиграли се след средата на спектакъла: Първо, отказ на президента да присъства на клетвата; Второ, истерията около въобразената набързо конституционна криза; Трето, подхвърлянето за тупик, според който парламентът е избрал конституционен съдия и, въпреки развихрения скандал, изборът е необратим; Четвърто, интервенцията на председателя на Конституционния съд (КС) в клетвата; Пето, неяснотата кой кога вече се смята за избран в КС и в кой точно момент мандатът му е окончателно преустановен; Шесто, слаломите на Прокуратурата; Седмо, чуденето дали и как Народното събрание може да започне нова процедура за избор на конституционен съдия.

И вероятно няколко други, но тези са по-видимите.

В действие първо на печалния театър президентът напуска и се оказва, че клетвата не може да се положи. Въпреки че много нормални хора си отдъхнаха, това е доста пресилено твърдение. Макар присъствието на президента да е предвидено, той може да се окаже възпрепятстван.

Изискване на Закона за Конституционния съд е клетвата да се положи до една седмица. Ако днес е седмият ден, клетвата започва, а президентът го няма, коя от двете норми ще натежи като по-важна? Важно е следното: От изпълнението на представителна функция не може да следва нищо качествено, структурно за състоянието на институциите. Това е представителна, а не конститутивна функция в институционалния ред.

Не може отсъствието на президента да прекъсва нормалния институционален процес, в частност да прави невъзможно полагането на клетва.

Във второ действие председателят на КС Евгени Танчев прекъсва процедурата. Мотивът му за отсъстващия президент не е правно състоятелен и не се съгласува със здравия разум. Групата помръкнали официозни лица се разпилява сконфузено. Остава неясно обаче как и защо в мига на клетвата в Конституционният съд има членове с изтекъл мандат. Какво в частност прави там Евгени Танчев? Защо управлява процедурата - нещо, което не е посочено в Закона за Конституционния съд? Защо изобщо клетвата се полага пред членовете на Конституционния съд, а не пред председателя на Народното събрание, президента и председателите на двете върховни съдилища, както е предвидено? Клетвата в институционалния смисъл на думата може да се проведе извън Конституционния съд, тя е символичен вход към него, а не част от него. И, макар да не е извънредно важно, все пак защо клетвата се полага поотделно от избраните, а не колективно, както обикновено се прави при тази процедура?

В третото действие всички угрижено се питат какво ще става сега, има вакум и криза. Няма никаква криза. Народното събрание ще отмени избора на г-жа Марковска. Ако тя се беше заклела, тя става член на КС и изборът ѝ вече е необратим. Тогава опит за отмяна би бил в противоречие с разделението на властите, поради което е конституционно немислим.

В момента изборът е направен, но избраният не е конституционен съдия. И изборът трябва да бъде отменен с последващ акт на Народното събрание. От друга страна, отмяната на този акт не може да бъде спестена, защото ще се изправим пред абсурдната възможност Народното събрание да може да избере 100 души нови съдии, а кой ще стане съдия с действителен мандат ще зависи от това кой ще се добере ефективно до клетвената процедура.

Ако Народното събрание не отмени избора си, г-жа Марковска има основания да съди държавата. Независимо колко реалистично е сезиране на Конституционния съд, той би отсъдил, че отмяна на избора е задължително условие за нова процедура. Да си представим, че тя успява да стигне до дело в Съда след, примерно, две години. И съдът постановява необходимост на отмяната на нейния избор. Тогава, ако имаме избран друг съдия, но без отмяна на нейния избор, този съдия ще бъде също отменен, делигитимиран. И ще стане за посмешище. Затова никой кандидат със здрав разум, който държи да избегне публично самоубийство, не бива да се поддава на внушенията, че ще бъде пробутан набързо без отменителен акт. Такава опорочена процедура крие риск от бъдещ провал. Г-жа Марковска може да си търси правата и по линията на международното право, в съда в Страсбург, който би отсъдил същото. Народното събрание не бива и да помисля да прескочи отмяната на своя избор, това трябва да е ясно.

В четвъртото действие започва вторичен линч на безнадеждната кандидатка за конституционен съдия. Институциите ще набавят доказателства, че г-жа Марковска е от дявола зачената, на дявола е служила и при него ѝ е мястото. Въпросът, обаче, не изглежда дотам прост, защото досега няма ясно доказателство, че г-жа Марковска се е опитала да влияе върху МВР. Подобно доказателство може да възникне, само ако МВР каже, че тя именно това е направила. Но МВР вече се ангажира с други твърдения. Или ако правната комисия в НС реши да разкрие нещо, което преди това е прикрила?

В епилога ще има нов избор на конституционен съдия и едно прелестно, изпълнено с радостно вълнение полагане на клетва. Всички ще бъдат щастливи, ще им е леко на сърцето.

Съдия Марковска не може да бъде конституционен съдия по причини от общ публичен порядък. Първо, тя публично, открито и в растяща паника, сменяше твърденията си час по час. Няма по-ярка демонстрация за несъвместимост с желания пост. Едва на второ място стоят и факти за съмнително поведение, някои от които изнесени в пресата преди две години. Но потулени по време на избора. И на трето място, подозренията за конфликти на интереси, които ще се окажат не дотам силни, че да възбудят наказателно производство. Така че на първо място стои по най-неоспорим начин собственото ѝ поведение в последните две седмици.

В тази ситуация се набиват на очи следните особености на българската правова държава:

Първо, настъпилият процедурен хаос показва за какво служат процедурите, в каква неподозирана степен на тях се гледа като на ритуални маски и атрибути, нямащи общо със съществото на държавните дела. Всички участници в спектакъла се отнасят към правилата и към собствената си процедурна рамка като към мека пластична материя, от която всеки може да извае каквото и когато поиска.

Второ, внезапно оформеният процедурен ред всъщност е не друго, а начин на използване на този театрален реквизит за целите на вече взето независимо от тях решение. В случая решението на премиера да се попречи на встъпването в длъжност на обречената съдийка, защото посланици и Европейска комисия надигнаха глас. В описания спектакъл всичко можеше да протече и по втори, трети, пети и т. н. неопределен брой начини в зависимост от последното произволно решение.

Трето, процедури и публичност са в могъщ разрив. Посветените го знаят, но сега бе поставено като мегашоуто на този парламентарен мандат. От едната страна е правовият ред, който се прилага според произвола на властта. От другата стои съвкупната втрещена публичност, нормалният, доведен до агония гражданин, който вече е изразил непоносимост към съмнителния избор на съдийката.

Този разрив започна да става твърде видим последната година. С две думи, той праща следното послание към властта: Процедурите и правилата ги има, за да осигуряват и гарантират условията за смисъл в тази национална общност.

В случая "Марковска" тази граница бе достигната по драстичен начин: процедурният ред на държавата се видя като рамка, охраняваща безкрайни вериги от лъжи, договаряния, постановки. Ако има едно единствено нещо, което може да срине процентите на ГЕРБ и да ги изхвърли от властта, то ще бъде нарастващото убеждение, че именно това става. Този казус дефинира прага на това злокачествено отклонение. По тази причина, ако премиерът иска да контролира щетите, трябва да се видят последващи оставки, а не обичайните шегички.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #27

  ГЕРБ трябва да се разграничи от всички предатели, фурнджийски лопати и политически номади. До нищо добро няма да доведе приемането в редиците на хора с позорно политическо минало. За един такъв човек, искам да ви разкажа.Той е от с.Ябланово, до Котел. Името му е Шериф Кувнджъ. Бивш кмет от СДС, подкрепян от ДПС, сега кандидат за кмет и човек на ГЕРБ. Абсолютно професьонално нереализиран човек, без ясни поличтически възгледи. Позор за всяка политическа партия...точно като Марковска

 2. ДИМИТЪР ШОПОВ
  #26

  УМНО !

 3. Анонимен
  #25

  Отлична статия! Дано я прочете и Петър Стоянов, защото и той правеше подобни номерца, което го прави недостоен за КС.

 4. Анонимен
  #24

  Много интелигентна статия - фитнес за ума, мехлем за душата. За такива сини души като моята, за червените - едва ли. Мерси много на автора.

 5. Анонимен
  #23

  Поредицата провалили се герберски кандитатури от Желева до Марковска показват тенденция, а не изключение. очевидно на върха на герберската пирамида няма способно да преценява лице, а фигурант който разчита на мъжки приказки. За провала на тази пирамида допринася и самата и същност - тя е изградена от не много интелигентни индивиди като този на самия и връх. Тази чужда за България сxема, натресена ни преди 68 години от руските варвари продължава да се възпроизвежда и днес за съжаление.

 6. Анонимен
  #22

  19. Не ме учедва че говориш глупости, след като цитираш на руски. Трябва доземи да се поклоним не толкова на Плевнелиев, който каза че не може да си позволи да гледа как мошеничка /не цитирам точно/ става конст.съдя,а на и.д. председателя на КС, който не разреши да положи клетва. Е, тази лъжкиня има своите не само 15 мин.слава. Тя ще остане в историята на съда и в учебниците. Сега НС трябва да си избере нов съдия и точка.А гафът на Федоска с нейното писмо до Барозу също ще остане, чудя се как не отслабна от срам, но сигурно е оперирана от него.

 7. Анонимен
  #21

  Едва ли ДСБ и Костов са се загрижили толкоз много за България, щом по време на Костовото управленше и косъм не падна от столетницата БКП! Сега сълзите и сополите на Медиапул и Костов са преди всичко не толкоз за България ,а че Катето не получи желаното от тях назначение....

 8. Анонимен
  #20

  Както се знае, нормално е всеки правист да има три различни мнения по един и същ въпрос. Да живее правовата държава!

 9. Анонимен
  #19

  Съветниците на Плевнелиев –
  ерунда художественая
  18 Ноември 2012, Фрогнюз

  „Ерунда художественая” (художествена глупост) е запазено словосъчетание на руския религиозен философ Василий Розанов. То може да служи за описание само на ситуации, предизвикани от челния сблъсък с липсата на здрав смисъл и усещането за липса на доблест.
  А именно това предизвиква запознаването с най-близкия кръг съветници на президента Росен Плевнелиев и вицето Маргарита Попова. Отвратителна „дясно-лява” симбиоза и никога

 10. Анонимен
  #18

  Не се забелязва г-н Стефан Попов да е научил нещо плезно при пребиваването, например, Центъра за либерални стратегии. Малцина го помнят като "имидж мейкър" на Ренета Инджова, която беше кандидат за кмет на София преди доста години. Единствената жена, която е била шеф на контрарзузнаването във Великобритания Стела Римингтън твърди, че й е било лесно да работи с мъже, защото те почти никога не надскачат възможностите си. За г-н Попов те са очевидно мънички, а той даже е поел по пътя на регреса. Преди

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.