Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Марковска взе и МВР, и прокуратурата като "заложници" в битката си за КС

Комисията за конфликт на интереси не можела да се самосезира по публични данни срещу съдийката

166 коментара
Марковска взе и МВР, и прокуратурата като "заложници" в битката си за КС

Скандалът около избраната за конституционен съдия Венета Марковска, който засега се ограничаваше само в парламента, гласувал кандидатурата ѝ по оспорена от Брюксел процедура, навлезе в още по-абсурдни измерения, след като тя въвлече в него и МВР, и прокуратурата.

Помолена от премиера Борисов да се оттегли от Конституционния съд (КС), ако има и "капка истина" в сигнала срещу нея, към момента Марковска отказва да направи това. В четвъртък тя уведоми с писмо председателя на КС, че ще иска от прокуратурата да провери информацията в сигнала и ще положи клетва като член на КС след резултат от проверката и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия. Преди ден Марковска изпрати писма до вътрешния министър и прокуратурата, в които поиска да установят самоличността и адреса на автора на въпросния документ, подписал се като Георги Тонев Колев.

Прокуратурата засега недоумява в какво я забъркват, но министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в четвъртък от Брюксел, че е разпоредил на подчинените си да издирят "в кратки срокове" автора на сигнала срещу зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, подаден в парламента преди избора ѝ за конституционен съдия.

Тя пък от своя страна праща сигнала в прокуратурата, за да се установи дали в него има данни за извършено престъпление.

 

По неофициална информация на Mediapool обаче, Върховната касационна прокуратура (ВКП), до която е изпратен сигналът няма да вземе никакво становище по въпроса, тъй като няма правомощие за това. Официалният отговор от ВКП се очаква да бъде оповестен в петък.

 

МВР също няма основание да издирва автора на сигнала

Цветанов, цитиран от БНР, не коментира каква е причината полицията приоритетно да се ангажира с издирването на човек, за когото няма никакви данни, че е извършил престъпление, нито пък е образувано някакво досъдебно производство.

МВР би могло да се занимава с издирването на дадено лице, ако срещу него има разследване. В противен случай става въпрос за "лична услуга" към Марковска от страна на министерството, коментираха юристи.

Брюксел дал картбланш за Марковска, според Цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че по време на срещите му в Брюксел с висши представители на Европейската народна партия (ЕНП) и Европейската комисия (ЕК) темата за съдия Венета Марковска само е била маркирана и "не води до нещо, на което си заслужава да обръщаме голямо внимание".

Няма нито един официален документ от Брюксел към София по този казус, а само въпрос на български журналист и отговор на говорител на Комисията, допълни вицепремиерът Цветанов, цитиран от БНР.

Той разговаря със зам.-генералния секретар на ЕК Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Още


Дори и съдийката да заведе частно наказателно дело за клевета срещу автора на сигнала, тя няма как да ангажира службите с неговото издирване. В този случай Наказателно-процесуалният кодекс (НКП) е регламентирал категорична процедура в чл. 133, алинея 1: "По искане на заинтересованото лице съдът или органът на досъдебното производство му издава удостоверение, по силата на което държавните и общинските органи, юридическите лица и едноличните търговци са длъжни да го снабдят с необходимите документи в рамките на тяхната компетентност".

С други думи, ако Марковска заведе дело срещу Георги Тонев Колев, тя може да поиска от властите да ѝ бъде предоставен адресът му. До момента обаче тя не е предявила никакви официални претенции към автора на сигнала.

Отделен е въпросът, че според Конвенцията на ООН срещу корупцията, държавните власти са длъжни да се отнасят сериозно към всеки сигнал, бил той анонимен (макар че в случая не е – бел.ред.). Презумпцията е, че когато компрометиращата информация засяга влиятелни личности, подаващите сигнали трябва да бъдат защитени по всякакъв начин от евентуална репресия. В противен случай държавата сама би стимулирала гражданите си да не изпращат никакви сигнали до институциите.

Недоумение в държавното обвинение

Прокурори коментираха неофициално пред Mediapool, че нямат представа какво точно има предвид Марковска, настоявайки разследващите да анализират съдържанието на сигнала, изпратен до парламента от Георги Тонев Колев.

Причината е, че ако тя има претенции за оклеветяването ѝ, както самата твърди, би трябвало без изобщо да занимава прокуратурата, да заведе частно наказателно дело срещу подателя на сигнала или срещу авторите на журналистическите публикации, визирани в него.

В материалите, изпратени до депутатите, бяха посочени единствено медийни публикации за обстоятелствата около ареста на близкия приятел на съдийката Георги Георгиев през 2010 г., за разговора ѝ по този повод с двама зам.-вътрешни министри, както и за имотното състояние на бизнесмена.

В сигнала няма никаква информация, свързана с евентуално извършено престъпление от Марковска, а има съмнения за конфликт на интереси и нарушение на Етичния кодекс на магистратите, изразяващо се в оказване на натиск върху ръководството на МВР.

Прокуратурата би могла да се заеме с проверка, ако зам.-шефката на ВАС сама подаде сигнал срещу себе си, използвайки документа на Георги Тонев Колев. С ясното съзнание, че разследващите ще откажат да образуват разследване заради липса на данни за извършено престъпление.

Оттук нататък случаят би могъл да попадне в компетенцията на само две държавни институции – Комисията за конфликт на интереси и Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако те бъдат сезирани от някого или решат служебно да се занимаят със случая "по медийни публикации".

"По публични данни не мога да се самосезирам"

В отговор на въпрос на Mediapool шефът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов заяви в четвъртък, че до момента не е видял или прочел в медиите никакви данни, които евентуално да използва, за да се самосезира.

По повод публикуваните от "Капитал" данни от имотния регистър, че Марковска е гледала като административен съдия дела с участието на адвокат Румен Еленски, въпреки че от години двамата са собственици на 2.5 дка края Шабла, Златанов заяви: "По публични данни не мога да се самосезирам".

След което уточни, че дори и информацията за общия имот на Марковска и Еленски да е вярна, "придобиването на имот не е конфликт на интереси".

Според юристи обаче, тази позиция би била вярна само, ако съдийката бе публично огласила това обстоятелство, за да е известно на страните, които се явяват пред нея в съда. И да могат да поискат нейния отвод, ако сметнат за необходимо. Общият имот на Марковска с Еленски обаче не е вписан в декларацията ѝ за конфликт на интереси.

Новият състав на ВСС, на който правителството и ЕК възлагат надежди да изкорени корупционни практики и назначения в системата, все още няма официално становище по развихрилия се скандал. По неофициална информация обаче се очаква съветът да свика свое извънредно заседание по темата следващата седмица.

Досега единствено председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев коментира ситуацията, заявявайки, че "обясненията ѝ (на Марковска – бел.ред.) след избора са след дъжд качулка". Запитан дали тя трябва да се оттегли от КС, той бе лаконичен: "Марковска трябва да прецени много внимателно всичко случващо се около нея".

Марковска: Ще положа клетва след проверката на прокуратурата

Марковска, която упорито продължава да нарича подадения сигнал "донос", заявява следното в най-новото писмо, изпратено до председателя на КС:

"С решение от 31. 10. 2012 г. на Народното събрание (обн. ДВ, бр. 85 от 06. 11. 2012 г.) съм избрана за съдия в Конституционния съд на Република България. Съгласно разпоредбите на Конституцията и Закона за КС, предстои полагане на клетва. През последните седмици, за съжаление, станах жертва на анонимен донос срещу мен, с който се опитаха и продължават да се опитват, да петнят името ми, което съм градила и запазила чисто през целия си 38-годишен професионален стаж. Тези опити излязоха извън предела на нашата държава. По този начин някои хора и политици целят злепоставянето на българската държава, парламент и Конституционен съд заради свои лични цели. Аз, като достоен гражданин и съдия, отдаден на една благородна професия в името на народа и държавата, вече 36 години, в този тежък за мен момент, ще продължа със същата всеотдайност да се противопоставям на всяко беззаконие и неправда и няма да позволя този случай да продължи да злепоставя както моето име, така и името на държавата и институциите в нея. Ще встъпя в длъжност и положа клетва след резултат от проверка на изложената в доноса информация и отпадане на съмненията в моята репутация като човек и съдия от компетентния държавен орган – Прокуратурата на Република България, който сигнал внасям още днес", се казва в най-новото писмо на Марковска.

Преди дни тя се закани да пише лично до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, но до момента не е информирала за такова писмо. Писмо до Барозу с уверения за безукорната репутация на Марковска като магистрат изпрати миналата седмица шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова. Премиерът Бойко Борисов пък поиска да разбере в какво ЕК обвинява съдийката.

Българските власти изглежда не разбират какво им казват от Брюксел. Еврокомисията даде да се разбере, че няма да коментира Марковска, като много ясно посочи, че заплахата с извънреден доклад по правосъдие и вътрешни работи е заради начина, по който парламентът избра зам.-шефката на Върховния административен съд за конституционен съдия - като игнорира сигнала срещу нея и остави съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние.

В понеделник премиерът Бойко Борисов каза, че е помолил Марковска да се оттегли, ако има и "капка истина" в сигнала срещу нея. Борисов допълни, че очаква до петък от Брюксел да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен.

Писмото поставя КС в деликатна ситуация, тъй като оттам още преди месец обявиха, че ще изчакат да бъдат избрани и четиримата нови съдии и ще насрочат клетвата за всички наведнъж, за да няма разминаване в мандатите. Очертава се обаче изчакването да е сериозно, тъй като, ако прокуратурата предприеме проверка по сигнала срещу Марковска, тя ще отнеме време.

Бавене на топката

В същото време Марковска бави и формалната си оставка като зам.-шеф на ВАС. Такава все още не е депозирана във ВСС. Евентуалното ѝ оттегляне от КС в резултат на скандала обаче поставя под въпрос как би продължила да ръководи ключовото съдилище, на което е поверен независимият съдебен контрол върху актовете на изпълнителната власт.

През последните две седмици стана ясно, че тя последователно излъга за всички твърдения, посочени във въпросния сигнал.

Първо, че семейството ѝ изобщо не е близко с бизнесмена Георги Георгиев, арестуван през януари 2010 г. за хулиганство, когато се опитва да сплашва полицаи със служебна карта и пропуск на зам.-председателя на Върховния административен съд Марковска. Второ, че никога, по никакъв начин, не е търсила и разговаряла с зам.-вътрешни министри по повод задържането на Георгиев. Трето, че никога не се е явявала при съмнения за конфликт на интереси по дела с участието на адвокат Румен Еленски.

Непосредствено след тези нейни изявления стана ясно, че Георгиев е имал общ бизнес със сина ѝ Петко Марковски. Преди дни зам.-вътрешният министър Веселин Вучков лично я разобличи в лъжа, потвърждавайки, че през януари 2010 г. по нейно искане са разговаряли за ареста на Георгиев.

Стана известно също, че през последните години Марковска е участвала в състави, разгледали поне шест дела, с които е бил ангажиран Еленски.

Освен това справка на "Капитал" в имотния регистър установи, че през 2002 г. Марковска и адвокат Еленски са придобили срещу 3500 лева 2.5 дка край Шабла – разкритие, което постави ново, много сериозно съмнение за конфликт на интереси.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

166 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. rerum.novarum
  #166

  Адвокат Румен ЕЛЕНСКИ е един от най-изпечените и долнопробни мошеници в България, ако не ви е известно лошото му име. Със своята злонамерена непочтенност той би трябвало да бъде най-голям срам за адвокатското съсловие. Зная това, защото беше довереник поотделно на двама мои близки по реституционни дела. В единия случай опитът му за измама беше пресечен навреме и той беше изхвърлен, но в другия случай, чрез използване на подправени и изцяло фалшиви документи и чрез злоумишлено заблуждаване, за съжаление

 2. Анонимен
  #165

  markovska islaga mvr boiko borisov da ne govorim i sa zwaka zezo i negovata bliska priatelka kojato raboti pri nego a markvska se e srascheschla s neja kakva e bila markovska predi demokraziata i bila li e komunska s partiinia bilet kakto mn.dr.ot gerb na4elo na lele zeza zatscheva ot plevenskite sela

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #164
 4. Анонимен
  #163

  До 157. Когато българска институция получи анонимен сигнал,жалба или предложение те остават без разглеждане по смисъла на Административно-процесуалния кодекс.Нещо повече не се огласяват публично.Същото се отнася и за Наказателно-процесуалния кодекс.Именно по тази причина са правно ирелевантни, защото не пораждат никакви правни последици.Но когато се отнасят за конкретен субект и станат публично достояние, този който ги е разпространил носи и морална и правна отговорност щом е засегната репутацията

 5. Анонимен
  #162

  До 161. Не сте съвсем прав. Всяко правителство се стреми да завладее съдебната система и днешното не се различава. Дори малко даде гласност и демократичност около избора на делегатите, както и възможност на кандидати от други партии да се класират. Тотално зависимо и изкривено правосъдие имахме 45 години и това е неоспорим факт. Лошото е, че всички в ръководството на съдебната ни система са участвали по тоталитарно време на различно ниво в тази власт и нищо старо не са забравили, както и нищо ново не са научили освен по- добра мимикрия, но така са се самозабравили в своята неприкосновеност и безнаказаност, че стават непрадпазливи и сами се провялат /като пример Марковска/.

 6. Анонимен
  #161

  Такава корумпирана съдебна система в позиция"слугинаж" на управляващите наглеци никога не е имало в България!!! Срамота, няма ли поне няколко честни и достойни магистрати, които да излядат и открито да се противопоставят на това?! Имената им ще се запишат сред тези на достойните Българи, ако се рашат на такава високоморална постъпка!!! Иначе ще става все по-ужасно,арогантно, мракобесно поведението на управленщи, МВР и магистрати!!!

 7. Анонимен
  #160

  Ако всички наши магистрати притежават "високонравствените" качества на Марковска, а това е очевадно, то представете си каква е правосъдната ни система и защо все още си въобразяваме, че при наличието на тази тотално корумпирана и деморализирана съдебна система може да се случи нещо с икономика, здравеопазване и образование. Обречени сме и колкото по-рано го проумеят повече хора, толкова ще дойдем до по-радикално решение как да изметем тази пасмина. Може би трялбва да започнем със всеобщи избори за магистрати?

 8. Анонимен
  #159

  Пълни глупости и мотаене да мине време и скандалът да поутихне. Но трябва да знаят, че в ЕС последствията от подобни скандали идват със закъснение. Така, че по-добре Марковска да се примири и да напусне, защото номерът няма да мине и няма да се забрави лесно. Подобни журналистически разкрия за Марковска като това цитирано от Георги Тонев Колев има много и повечето са подписани от реални хора, какъвто може да е и Колев, което би било пълна глупост от негова страна, защото за него живот повече няма

 9. reakzioner
  #158
 10. reakzioner
  #157

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.