Маркус Волф не изключва българско участие в атентата срещу папата

Маркус Волф не изключва българско участие в атентата срещу папата

Бившият шеф на външното разузнаване и заместник-министър на държавната сигурност на ГДР (ЩАЗИ) Маркус Волф не изключва българско участие в атентата срещу папата и твърди, че Али Агджа е бил обучаван в България.

Това става ясно от интервю на Волф пред италианския в. Република, публикувано в понеделник и цитирано от БТА.

Според Волф, исканията за помощ от страна на България във връзка с атентата срещу Йоан Павел Втори не са целели “прикриване на следи от съучастие, за които тук няма да намерите доказателства, а целят единствено противопоставяне на отприщената срещу София пропагандна кампания”.

Запитан изключва ли България да е организирала атентата без знанието на Щази, Маркус Волф отговаря: “Не, това не мога да го изключа. Мога само да кажа, че ние не знаехме. Доколкото си спомням, българите ни казаха, че атентаторът Али Агджа е бил обучен от тях в някакъв техен лагер. Направихме съвместно съвещание в една вила тук в Берлин. Един от агентите на София, който поддържаше връзка най-вече с един отмоите заместници, ми говори за Агджа. Ние обаче в онзи момент имахме други интереси, като НАТО и Западна Германия, но не и папата”.

Маркус Волф не смята, че Агджа е бил агент на КГБ, но не вярва и на версията за самотния убиец, пише в. Република. Според Волф само добре изградена организация би могла да изпълни такава операция. В интервюто  той отрича неговата служба да е прибягвала до услугите на крайно дясната турска организация "Сивите вълци", но не се ангажира с подобно твърдение за други източногермански органи на сигурността.

“Аз съм възпитан като руснак. Познавах добре тогавашния шеф на КГБ Юрий Андропов, който впоследствие стана генерален секретар на Съветския съюз. Поне три пъти съм разговарял насаме с него относно съвместните операции, които трябваше да проведем, най-вече във връзка с положението в Полша. Познавам много добре неговия манталитет. Изключвам да е замислял подобна операция. Защото това не беше присъщо на задълбочения и изтънчен начин, по който Андропов разсъждаваше. Хипотезата за елиминиране на папата поляк би била по-скоро жест с отрицателни, а не с положителни последици”, смята Волф.

Неотдавна в интервю за БНТ Маркус Волф заяви, че е вярвал на българските си колеги, когато навремето са му казали, че нямат нищо общо с покушението срещу Йоан Павел Втори. Той дори подчерта, че като професионалист би разбрал веднага дали българите са се опитвали да го заблудят.

В петък вътрешният министър Георги Петканов заяви, че италианска парламентарна комисия и магистратът Фердинандо Импозимато са поискали от МВР и още три български институции кореспонденцията между ЩАЗИ и бившата Държавна сигурност по атентата срещу папата. Петканов обаче не възнамерява да удовлетвори искането и посъветва италианците да се обърнат директно към германската служба по архивите на ЩАЗИ.

Според министъра, ако италианските служби считат, че в доклада на ЩАЗИ има някакви данни, по-лесното и по-приемливото е да се обърнат към самата служба ЩАЗИ, която е автор на доклада, а не към България, която е негов получател.

Петканов още веднъж заяви, че в архивите на МВР няма данни за българска следа в атентата и отново не отговори защо се отказва достъп до документите.

Споделяне

Още по темата

Още от България