Маркус Волф отрича да е допускал българско участие в атентата срещу папата

Бившият шеф на външното разузнаване и заместник-министър на държавната сигурност на ГДР (ЩАЗИ) Маркус Волф отрече да е заявял пред италианския в. Република, че не изключва българско участие в атентата срещу папата и че Али Агджа е бил обучаван в България.

В интервюто няма такава дума, такава фраза, такъв въпрос, заяви във Волф във вторник пред Радио Нова Европа. Въпреки това той посочи, че не може да знае за “всички отношения” на България с турския терорист, който на 13 май 1981 г. стреля срещу Йоан Павел Втори.

Маркус Волф разказа, че кореспондентът на в. Република, който е правил интервюто, е разполагал с преписката между ЩАЗИ и българската ДС, която, според Волф, била автентична. Същата тази документация в София се води за секретна и вътрешният министър Георги Петканов отказва я да предадем на Рим, като италианците са посъветвани да си я потърсят от службата по архивите на ЩАЗИ.

Волф потвърди, че кореспонденцията е по повод отправената от българските тайни служби молба за помощ срещу публикациите в западната преса за българска следа в атентата срещу папата. Всички западни медии, особено американските, посочваха връзките на България с турския екстремист Али Агджа, припомни Волф.

Според публикацията на в. Република от понеделник, в отговор на въпрос  изключва ли България да е организирала атентата без знанието на ЩАЗИ, Маркус Волф отговаря: “Не, това не мога да го изключа. Мога само да кажа, че ние не знаехме. Доколкото си спомням, българите ни казаха, че атентаторът Али Агджа е бил обучен от тях в някакъв техен лагер. Направихме съвместно съвещание в една вила тук в Берлин. Един от агентите на София, който поддържаше връзка най-вече с един от моите заместници, ми говори за Агджа. Ние обаче в онзи момент имахме други интереси, като НАТО и Западна Германия, но не и папата”.

Във вторник пред Радио Нова Европа Волф заяви, че този негов цитат е “абсолютно невярно и тенденциозно изложение”. Среща на никаква вила не е имало, аз лично съм разговарял с българите и знам, че България не е причастна към атентата срещу папата, посочи Волф. Запитан за отношенията на България с Али Агджа, бившият шеф на ЩАЗИ заяви: “Да кажа, че зная че зная за всички отношения на българите с Агджа или с друг, аз не мога”.

Споделяне

Още по темата

Още от България