Маркус Зьодер отново е избран за премиер на Бавария, но вече ще управлява в коалиция

Маркус Зьодер

Три седмици след разочароващите резултати в изборите за регионален парламент в Бавария, консервативният кандидат на Християнсоциалния съюз (ХСС) бе преизбран за премиер на тази южна германска провинция, съобщи ДПА.

Маркус Зьодер събра 110 гласа, а срещу него бяха подадени 89 при трима въздържали се в днешния таен вот на депутатите в Мюнхен.

Така Зьодер остава на премиерския пост, въпреки че ХСС - ключов съюзник на канцлерката Ангела Меркел, се смъкна с 10 процентни пункта на регионалнитеизбори на 14 октомври, с което загуби абсолютното си мнозинство, макар и да остана най-голяма партия.

ХСС трябваше да потърси съюз с малката партия "Свободни избиратели", за да сформира правителство. Вчера между тях беше подписано коалиционно споразумение.

"Свободните избиратели" получават три министерски поста в новото правителство на Бавария - на икономиката, околната среда и културата.

Централна точка в споразумението е значителното данъчно облекчение за семейства с малки деца - до 1200 евро на дете годишно. Новото правителство иска да се фокусира върху екологичната политика и значително да намали използването на земя.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят