Мароко и Германия се разбраха за депортиране на мигранти

Ангела Меркел и кралят на Мароко Мохамед Шести

Кралят на Мароко Мохамед Шести се споразумя с германския канцлер Ангела Меркел за репатрирането на незаконни мигранти в африканската държава, заяви дворецът, цитиран от Ройтерс.

Този ход се предприема след сексуалните нападения срещу жени в Кьолн, за които бяха обвинени предимно мъже със северноафрикански произход.

Германия иска да ограничи миграцията от Северна Африка, като обяви Мароко, Алжир и Тунис за безопасни страни. По този начин техните граждани няма да могат да получават убежище.

"Служители от двете държави незабавно ще започнат по-усилени разговори, за да подготвят и проучат случаите на тези (мароканци), които незаконно се намират в страната (Германия), и да ги репатрират без забавяне в Мароко", заяви канцеларията на мароканския монарх.

"Потоците от незаконни мигранти напоследък, някои от които невярно твърдят, че са бежанци, бяха резултат от хуманитарен призив . . . който беше широко използван от организации за трафик на хора, действащи от двете страни на Средиземно море", беше посочено в изявлението.

Според двореца германският вътрешен министър ще разговаря в скоро време с мароканския си колега.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?