Мароко задържа двама души, свързани с нападенията в Каталуня

Министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо

Правоохранителните органи на Мароко са задържали двама души, заподозрени в причастност към атентатите в Каталуня. Това заяви министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо след среща в Рабат с мароканския си колега Абделуафи Лафтит, предадоха осведомителните агенции.

По данни на началника на вътрешното министерство на иберийското кралство, цитиран от в. "Конфиденсиал", един от задържаните е продавач на пропан-бутан, който "се предполага, че е доставил газовите бутилки, намерени в град Алканар".

Соидо благодари на силите за сигурност на африканската страна за сътрудничеството и каза, че се е договорил с мароканските си колеги за още по-усилен обмен на информация.

Министърът припомни, че 11 от 12-те членове на клетката, отговорна за нападенията в Каталуня, са мароканци, а последният е роден в Испания, но има марокански корени. "През последните три години Испания и Мароко проведоха 12 съвместни операции за борба с тероризма", уточни Соидо.

По информация на испанската полиция в нощта на 16 срещу 17 август е имало взрив в къща в Алканар, където терористите са правели самоделни взривни устройства. При него са загинали двама членове на клетката.

На 17 август на туристическата улица "Ла Рамбла" в центъра на Барселона водач на микробус умишлено прегази пешеходци. След това каталунската полиция ликвидира в град Камбрилс петима терористи, опитали се да извършат аналогичен атентат. Общо 16 души загинаха при тези нападения, за които пое отговорност групировката "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?