Мароко задържа двама души, свързани с нападенията в Каталуня

Министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо

Правоохранителните органи на Мароко са задържали двама души, заподозрени в причастност към атентатите в Каталуня. Това заяви министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо след среща в Рабат с мароканския си колега Абделуафи Лафтит, предадоха осведомителните агенции.

По данни на началника на вътрешното министерство на иберийското кралство, цитиран от в. "Конфиденсиал", един от задържаните е продавач на пропан-бутан, който "се предполага, че е доставил газовите бутилки, намерени в град Алканар".

Соидо благодари на силите за сигурност на африканската страна за сътрудничеството и каза, че се е договорил с мароканските си колеги за още по-усилен обмен на информация.

Министърът припомни, че 11 от 12-те членове на клетката, отговорна за нападенията в Каталуня, са мароканци, а последният е роден в Испания, но има марокански корени. "През последните три години Испания и Мароко проведоха 12 съвместни операции за борба с тероризма", уточни Соидо.

По информация на испанската полиция в нощта на 16 срещу 17 август е имало взрив в къща в Алканар, където терористите са правели самоделни взривни устройства. При него са загинали двама членове на клетката.

На 17 август на туристическата улица "Ла Рамбла" в центъра на Барселона водач на микробус умишлено прегази пешеходци. След това каталунската полиция ликвидира в град Камбрилс петима терористи, опитали се да извършат аналогичен атентат. Общо 16 души загинаха при тези нападения, за които пое отговорност групировката "Ислямска държава".

Споделяне
Още от Европа