"Марш на истината" в Москва подкрепи свободата на словото

"Марш на истината" в Москва. Сн. БНР

Митинг под название "Марш на истината" се проведе тази неделя в Москва. Хиляди се събраха на бул. "Академик Сахаров", за да защитят свободата на словото. В организираната от руската опозиция акция участваха писатели, журналисти, актьори и певци, предаде БНР. Специално беше решено да не се канят политици. Много от изказванията бяха насочени срещу пропагадната на държавните телевизионни канали, цензурата в медиите и в подкрепа на независимите медии.


Според журналиста Игор Яковенко много е важно да бъдат показани тези престъпления, които днес се извършват от телевизионния екран: "Главното престъпление не е срещу украинския народ, който разбра какво трябва да прави и там вече изключиха от ефира руските канали, изливащи потоци от лъжи. Главното престъление е срещу руския народ, който беше доведен до абсурдното състояние три четвърти от него да изрази готовност да подкрепи война срещу братския украински народ".

Друг руски журналист - Александър Риклин, който е един от инициаторите на неделния митинг, заяви, че лъжата, която присъства на телевизионните екрани, създава в страната атмосфера на война, омраза и ксенофобия. По думите му Русия сега се нуждае повече от всякога от честна журналистика, а хората имат право да получават обективна информация.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?