Марш за правосъдие за Иванчева и Петрова в събота

Сн. Архив от предишни прояви на Марш за правосъдие

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" организира нов Марш за правосъдие в събота - 24 ноември.


Шествието ще започне в 12 часа от пилоните на НДК и ще завърши пред Съдебната палата.

Организаторите изтъкват като основна причина "тежкия процес и нарушените граждански права" на бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Призовават се хората да носят по едно листче, на което да са изписани думите "свобода" и "право".

Посочена е и речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред конференцията на съдиите преди дни.

"Съдът не следва да проявява единомислие с прокуратурата и не бива да се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес", каза тогава Лозан Панов. Той също е подложен на атаки през последните години.

"Точно това се случва обаче в новия мега антикорупционен орган с гръмкото название КПКОНПИ и в Специализирания съд на властта, в който в емблема на корупцията и тежката престъпност в държавата се превърнаха кметът и заместник кметът на един столичен район, а всички други държавници, политици и олигарси явно са невинни", пишат организаторите на протеста.

"Най-зловещите престъпници и корупционери в държавата се оказаха Иванчева и Петрова - за твърдян и недоказан подкуп от 55 000 евро! Това е правосъдието, което ни предлагат, и което дори Брюксел засега одобрява", е посочено още в съобщението на "Правосъдие за всеки".

Ето и целия текст на съобщението на "Правосъдие за всеки":

"Уважаеми колеги,

Организираме нов Марш за правосъдие на 24 ноември, събота. Шествието ще започне в 12 ч. от пилоните на НДК и ще завърши пред Съдебната палата.

#КОЙ заменя Правосъдието с правообслужване и в чия полза? Защо чувството за справедливост тотално изчезна в българското общество? Връщаме ли се към мрачните години на тоталитарните практики и правосъдие?! Имаме ли Правосъдие за всеки или поръчково правообслужване?

Каним всички граждани, които се чувстват свободни, макар да живеят в превзета държава, за да поговорим по тези въпроси. Повод за инициативата ни са тежкият процес и нарушените граждански права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и силната реч, в която председателят на ВКС Лозан Панов каза:

"Съдът не следва да проявява единомислие с прокуратурата и не бива да се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес".

Точно това се случва обаче в новия мегаантикорупционен орган с гръмкото название КПКОНПИ и в Специализирания съд на властта, в който в емблема на корупцията и тежката престъпност в държавата се превърнаха кметът и заместник кметът на един столичен район, а всички други държавници, политици и олигарси явно са невинни.

Най-зловещите престъпници и корупционери в държавата се оказаха Иванчева и Петрова - за твърдян и недоказан подкуп от 55 000 евро! Това е правосъдието, което ни предлагат, и което дори Брюксел засега одобрява. И никога не трябва да забравяме, че утре всеки дръзнал да се противопостави на властта и олигархията, може да се окаже на тяхно място!

За това свикваме на Марш за ПРАВОсъдие, на който да подкрепим смелата позиция на председателя на Върховния касационен съд и да поискаме справедливост и защита на човешките права на задържаните от седем месеца в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова! Моля, носете със себе си по едно листче или картон, на което просто да е изписано "Свобода и Право"! Защото, както казва в края на речта си съдия Панов:

"В последно време, докато слушам шума на тишината, често си припомням една прекрасна мисъл на Чърчил, който казва: "Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб." Вие избирате от кои да бъдете."

Споделяне

Още по темата

Още от България