Маршал Хафтар обяви освобождаването на либийския град Дерна от терористи

Маршал Хафтар обяви освобождаването на либийския град Дерна от терористи

Либийският маршал Халифа Хафтар, "силният човек" в Източна Либия, обяви снощи по телевизията, че град Дерна е освободен от терористи и обеща на жителите му "нова ера на свобода, мир и сигурност", предаде Франс прес.


Преди това говорител на т.нар. Либийска национална армия, ръководена от Хафтар, съобщи, че силите ѝ са "превзели с щурм последния бастион на организацията Ал Каида" в центъра на града.


Дерна беше бастион на радикалните ислямисти и единственият град в Източна Либия извън властта а маршала, отбелязва агенцията. Градът беше под контрола на разнородна коалиция от ислямистки и джихадистки милиции, враждебни както на Хафтар, така и на "Ислямска държава". На 7 май маршалът обяви началото на офанзива за освобождаване на крайбрежния град с население от 150 000 души, традиционно убежище на джихадистите в Източна Либия.


Противник на ислямистите, Хафтар подкрепя паралелно правителство, базирано в Източна Либия, което оспорва властта на признатото от международната общност Правителство на националното единство, базирано в Триполи.


В речта си Хафтар се похвали с "поредица съкрушителни победи" - имайки предвид освобождаването на Дерна и връщането на контрола над Петролния полумесец в Североизточна Либия миналата седмица. Петролните обекти бяха контролирани от Либийската национална армия от септември 2016 г., докато на 14 юни т.г съперническа групировка не атакува двата основни терминала Рас Лануф и Сидра, откъдето либийският петрол се изнася за чужбина, припомня Франс прес.

 

След като седмица по-късно си върна контрола над региона, Хафтар обяви, че предава всички петролни съоръжения, контролирани от неговата "армия", на петролната компания на паралелното правителство в Източна Либия. Дотогава обектите бяха управлявани от Националната петролна компания, базирана в Триполи, отговаряща и за износа на петрол съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Решението на Хафтар беше отхвърлено от редица западни страни и от ООН, които поискаха управлението на петролните съоръжения да се върне под ексклузивния контрол на компанията в Триполи.

 

Според Хафтар обаче, приходите от петрола, получавани от властите в Триполи, са служили за финансиране на милиции и терористични групи, някои от които са участвали в атаките срещу Петролния полумесец. По думите му "светът би трябвало да бъде признателен и да благодари на бойците, които го пазят от тероризма". "Вместо това те ни налагат оръжейно ембарго на нашите сили и си затварят очите за финансовата подкрепа и доставките на оръжие за терористите", каза Хафтар.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?