Марси Рийс: Следващият кабинет да има предвид съдебната система и медиите

Икономическите проблеми изкараха българите на улиците

Марси Рийс, сн. БГНЕС

"Силно се надявам следващото правителство, когато бъде избрано, да има предвид съдебната система и медиите", коментира посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

 

"Продължавам да мисля, че въпросите за съдебната система и медиите са от изключителна важност. Забелязах, че и президентът ги споменава покрай другите неща в последните му изказвания. Икономическият прогрес и развитието на българската икономика е също много важно, разбира се, но и трите теми - разнообразяването на енергийните източници, развиването на върховенството на закона и свободата на медиите, заедно са важни и като условие за икономическото развитие и прогреса", каза посланик Рийс в четвъртък пред БНР.

 

По късно тя коментира пред журналисти, че в София и в цялата страна в момента има демонстрации, които са фокусирани най-вече върху финансовите и икономически затруднения.

 

"Ние сме съпричастни с тези затруднения, изразяваме също така съпричастността си с младия мъж, който се самозапали във Варна и изразяваме нашите съболезнования на неговото семейство и приятели", заяви Рийс.

 

Посланик Рийс посочи още, че предстоящите избори ще предоставят още възможности да се дискутират проблемите и ще позволят на гражданите да чуят от политиците какво е мнението им по тези проблеми и какво планират да направят за тяхното преодоляване.

 

"Ще е интересен политическият диалог върху повдигнатите теми и какви отговори ще дадат политиците от различните политически партии на тревогите на гласоподавателите. Това е едно от предимствата на демокрацията - по време на политическата кампания да се чуят разнообразни гледни точки и решения", допълни посланик Рийс.

 

"Ние много вярваме в свободата на изразяване и хората имат право да изразяват това, което ги вълнува. Когато казвам това, имам предвид, че е важно всичко,

свързано с демократичните институции, защото само тяхното развитие ще е много ключово и за бъдещето на България", допълни дипломатът.

 

Тя каза още, че и за посолството на САЩ подадената оставка от кабинета "Борисов" е била изненада.

 

"Да, беше изненада, но мисля, че беше изненада донякъде и за всички останали", допълни Марси Рийс.

 

На въпрос дали изглежда основателна интерпретацията, че протестите са свързани по някакъв начин с нежеланието на българското правителство да подкрепи проекта за нова ядрена централа в Белене, Рийс посочи: "Вижте, министър-председателят заяви още през миналата пролет, че се отказва от проекта "Белене" по икономически причини. Много различни теми излизат от тези протести. Но като цяло те изглеждат свързани с икономическите трудности и усещането на хората, че не могат да посрещнат своите нужди. Това излиза на повърхността като основна тревога и загриженост на протестиращите".

 

Посланикът съобщи още пред журналисти, че има тенденцията на намаляване на броя на българските студенти, които се обучават в САЩ.

 

"Това е нещо, което за нас не е много приятен факт, допълни Марси Рийс.

 

Тя отбеляза, че това е една от причините за организирането на изложението "Открий Америка" в НДК. Там ще бъде предоставена информация за кандидатстването за визи за САЩ.

 

"Стремим се да направим този процес максимално достъпен. В болшинството от случаите, когато хората кандидатстват за виза, те я получават и когато кандидатстват за туристическа или бизнес виза, обикновено даваме 10-годишен срок за валидност", каза посланик Рийс.

Споделяне

Още по темата

Още от България