Марсоходът "Кюриосити" кацна и прати първи снимки

Роботът предава онлайн информация в Туитър

Приземяването на марсохода "Кюриосити" (Сuriosity – любопитство на английски език) е една от водещите новини на световните агенции в понеделник. Еднотонният робот на НАСА се приземи в близост до екватора на Червената планета в 7:32 часа българско време.

 

Според информация на ББС, сигналът, потвърждаващ безопасното кацане на кораба, стига до Земята през сателита Одисей, който е в орбита около Марс. Този процес е отнел 13 минути, в които екипът на Curiosity е бил в напрегнато очакване.

 

Роботът вече е изпратил и първите изображения, на които се вижда сянката му и едно от колелата му върху повърхността на Марс. Корабът има и Туитър (Twitter) линия, свързана с него, по която обявява своето пристигане и друга информация.

 

Първите цветни снимки се очакват до няколко дни.

 

Инженери и учени, които работят по този проект вече 10 години, “удариха въздуха и се прегръщаха” съобщава още ББС.

 

Спускането, след 570 милиона километра пътешествие от Земята, е наречено “седем минути ужас”. Това е предполагаемото време, необходимо да бъдат извършени сложните и рискови маневри, с които да се намали скоростта на кораба от 20 000км/ч до скорост, която позволява безопасно приземяване.

 

Екипът съобщава, че при кацането корабът се е движел с 0.6 метра в секунда (~2,16км/ч) предава още ББС.

 

Това е четвъртият и най-голям кораб на НАСА, който каца на Марс. Само най-големият уред на робота е четири пъти по-тежък от първия кораб, изпратен през 1997 г.

 

"Кюриосити" е изпратен да изследва кратерът Гейл (Gale) на височина над 5 километра. По време на изкачването, роботът ще събира информация и ще търси доказателства за условия за живот на планетата в миналото.

 

Процесът ще е бавен, предупреждават учени. Плутониевата батерия на Кюриосити се очаква да издържи по-дълго от досегашните слънчеви системи. “Хората трябва да разберат, че тази мисия е различна”, казва пред ББС Стив Скуайърс, водещ изследовател от проектите "Опортюнити" (Opportunity - възможност) и "Спирит" (Spirit – дух), приземени през 2004. Скуайърс допълва, че когато са приземени предишните кораби, очакваното време за работа е било 30 марсиански дни. "Кюриосити" обаче има “време в изобилие”.

 

Проектът има осигурено финансиране за две години, но се очаква да продължи може би десетилетие или повече, се казва още в статията на водещата британска медия.

Споделяне