“Мартин беше при хората, докато Бойко масажира ушите на Т. Живков”

“Мартин беше при хората, докато Бойко масажира ушите на Т. Живков”

БСП издигнаха Бриго Аспарухов, за да е удобен конкурент на Бойко Борисов, а не за да бъде избран за столичен кмет, заяви кандидатът на СДС и ДСБ за София Мартин Заимов. В четвъртък той и представители на предизборния му щаб излязоха остро срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди ден заяви, че БСП играе с двама кандидати – Заимов и Аспарухов, поради което той е единственият десен.

В подкрепа на тезата си “кой кой е” на тази избори, заместник-председателят на ДСБ Петър Москов припомни януарските събития от 1997 г., довели до падането на БСП от власт. 

“Дясното е и биографично. Всички тези хора, които стоят зад Мартин Заимов, са били там, на улицата. В същото това време Бойко Борисов е масажирал ушите за лека нощ на архетипа на днешната левица – Тодор Живков”, каза Москов.

Мартин Заимов посочи ролята на бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов в свалянето на първото демократично правителство на Филип Димитров, след което България драстично изостана с реформите в сравнение с други бивши комунистически страни. Заимов, който оглави валутния борд през 1997 г., изтъкна, че по този начин е овладяна хиперинфлацията и е стабилизирана финансовата система на страната.  

Заимов посочи, че разлика от Борисов, той е доказал “управленски професионализъм в различни сфери от живота”. Ще строя нова София, а няма да се занимавам с партийно строителство, каквото прави Борисов, каза кандидатът на СДС и ДСБ, изтъквайки различията с кандидата на ГЕРБ.

Той посочи, че Борисов е показал, че не може да носи отговорност, управлението му е неефективно и не е прозрачно, а това, според Заимов, са основните характеристики на десния човек, какъвто Борисов не е.

По време на сравнителния анализ на екран се сменяха снимки на Борисов в качеството му на охрана на Тодор Живков и фотографии на бинтования Заимов, който бе бит от полицията по време на протестите в началото на 1997 г.

Според Петър Москов Борисов е загубил “битката за експертността”. “И опитва да играе нещо друго – да играе политика, опитва да бъде десен. Доколкото говорим за кметски избори - това е малко по борисовски - ние играем футбол, той не разбрал и дошъл с пистолетите”, допълни Москов.

По думите му десницата е извлякла поуките си от миналото и затова сега е излязла с един “достоен и разумен кандидат”, какъвто е Мартин Заимов. “Бихме искали левицата да направи същото. Защото, ако трябва да говорим откровено, продуктът на управленския комплекс на левицата се нарича Бригадир Аспарухов”, допълни Москов.

Лидерът на градската организация на СДС Борислав Бориславов посочи, че през 1992 г. БСП бе разделена на две. “Едната част си седеше в БКП, а други бяха внедрени с маската на демократи. Един такъв човек беше Бриго Аспарухов, който незнайно как се озова в обкръжението на президента Желев. Задачата, която трябваше да изпълнят – всички я видяхме – свалянето на първото демократично правителство”, каза Бориславов.  

“В момента единственият десен кандидат в София е г-н Заимов. И неслучайно двете единствени десни партии, въпреки че през последните години бяха разделени, си подадоха ръка в името на своите избиратели”, посочи той.

Мартин Заимов се ангажира, че ако спечели изборите, в срок от една година София вече няма да е толкова мръсен и неприветлив град. Той визира около 100 "ужасии" в града, документирани със снимки, направени в рамките на кампанията на кандидат-кмета, които са само част от проблемите на София.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?