Мартин Димитров би напуснал Надежда Нейнски, но не и Реформаторския блок

Петте партии от блока сключват коалиционно споразумение, "Синьо единство" най-вероятно ще се самоизключи

Мартин Димитров би напуснал Надежда Нейнски, но не и Реформаторския блок

Бившият председател на СДС Мартин Димитров обяви, че би напуснал формацията на Надежда Нейнски – "Синьо единство", за да остане в Реформаторския блок.

”Няма друга алтернатива на сегашното управление освен Реформаторския блок. Нямам никакво намерение да излезем от този блок. Бих напуснал "Синьо единство", за да остана в блока”, заяви Димитров пред бТВ във вторник сутринта.

Късно предишната вечер приключи заседанието на гражданския съвет на Реформаторския блок, който прие правилата, по които партиите ще се обединят в политически съюз. Именно несъгласието на "Синьо единство" с тези правила и опитите за всяване не интриги и разделение бяха мотивите на ДСБ да поискат изключването на формацията на Надежда Нейнски от блока. Преди заседанието на гражданския съвет представителите на останалите пет партии обявиха, че подкрепят искането на Радан Кънев, лидер на ДСБ.

На заседанието обаче не е гласувано да се прекратят преговорите със "Синьо единство". Петте партии са се обединили около общите принципи на бъдещата коалиция, а хората на Надежда Нейнски ще имат възможност да обмислят своето участие или неучастие.

До четвъртък Реформаторският блок трябва да прерасне в политически съюз, реши гражданският съвет. Органите на управление вече са договорени.


"Ако някой напусне блока сега, то той трябва да е готов да се яви самостоятелно на изборите. Другото би означавало само ново разцепление на дясното. Към реформаторите тепърва ще се присъединяват нови и нови хора. Бил съм много пъти на протестите и хората там питат – ще ни дадете ли алтернатива? Не можем да ги лишим от това право”, коментира Димитров.

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов каза, че гражданският съвет е решил мандат за подписване на споразумение за обединение да получат 5 партии. Шестата – "Синьо единство", е останала без това право, заради ”различия в тезите”, които за 4 месеца преговори не са били преодолени.

”В Реформаторския блок сенки и интриги от миналото няма да виреят. Има нови правила - не става въпрос за отделни хора, а за отстояване на тези. За да променим държавата, трябва първо самите ние да се променим. Стъпките, които предлага блокът са: оставка на правителството, съставяне на програмен кабинет с ограничен мандат - за изготвяне на спешни реформи и подготовка за Велико Народно събрание, нова Конституция”, обясни още Москов.

Реформаторският блок ще е коалиция, която ще се управлява от Изпълнителен съвет от около 20 души с председателство и говорител. Говорителят ще се избира от изпълнителния съвет, който се формира на квотен принцип. Според участници в заседанието почти сигурно е, че този пост ще заеме Радан Кънев.

Председателството ще е в състав от 7 души, като има по един представител от партия и безпартийни участници в гражданския съвет. Решенията обаче ще се взимат от Изпълнителния съвет с гласовете на поне 75 процента от присъстващите.

"В състава на Изпълнителния съвет непартийното присъствие е повече от 25%. То е 30%, което означава, че гражданският състав има блокираща квота", обясни Москов. По думите му това означава, че партиите не могат да взимат решения без съгласието на личностите в гражданския съвет.


”Просто бяха гласувани параметрите на споразумението, които за нас са неприемливи", коментира председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов. Той определи параметрите на споразумението като ”форма на натиск” и каза, че формацията му реши през почивните дни дали да се включи в новия съюз.

Не стана ясно защо партията продължава да блокира споразумение, което с очевидно демократично мнозинство се приема от 5 от 6-те партии, които участват в създаването на блока.

"Готовността на шестата партия - "Синьо единство", е въпрос на време", каза Петър Москов след края на заседанието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?