Мартин Димитров: Дългът за реакторите в "Белене" няма да е последното плащане

Мартин Димитров, сн: БГНЕС

Държавният заем за НЕК, който да плати произведените реактори, построени за площадката на АЕЦ "Белене”, няма да е последното плащане по ядрения проект. Това обяви депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров пред бТВ във вторник, след като по-рано през деня парламентарната бюджетна комисия одобри на второ четене законопроектът за отпускане на бюджетен безлихвен кредит на "Националната електрическа компания" за уреждане на борча ѝ към руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) от вече 628 млн. евро за поръчаното оборудване за прекратения строеж за атомната централа.

Концепцията на Втора атомна е така замислена, че "да се плаща непрекъснато”, смята депутатът.

Димитров посочи още, че плащането към "Атомстройекспорт” става на сляпо и никой не е виждал арбитражното решение за него. "Парламентът гласува огромен заем, без да знае за какво ги дава”, допълни той.

В отговор енергийният министър Теменужка Петкова се включи по телефона в предаването и заяви, че решението е в НЕК и всеки има достъп до него. Това обаче противоречи на думите на шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която при обсъждането на заема за НЕК пред депутатите заяви, че арбитражното решение не може да стане публично, каквото е искането на Димитров и колегата му от Реформаторския блок Петър Славов. Причината била, че в него имало търговски тайни на руската компания и НЕК била длъжна да ги пази пет години след прекратяването на договора си с АСЕ.

Това нейно изявление се бие с неколкократно подчертаваната от самата нея по време на дискусията в бюджетната комисия липса на договори между НЕК и АСЕ. Дори и да се има предвид споразумението между двете компании за строежа на АЕЦ "Белене", то бе прекратено през 2012 г., което означава, бе догодина би трябвало да падне търговската тайна.

Плащането не решава проблема с реакторите, смята Мартин Димитров и посочи, че напредък ще има, ако Русия съдейства за продажбата им.

"Харчовете за Белене са бездънна яма. Целта не е да има атомна централа, а да има милиардни разходи и какъвто и кабинет да дойде само да трябва да плаща”, смята още народният представител.

Според него няма нужда да се строи централата, а би било достатъчно да се удължи живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй.”

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?