Мартин Димитров очаква 90 на сто от СДС на "правилната страна"

Мартин Димитров очаква 90 на сто от СДС на "правилната страна"

Лидерът на СДС Мартин Димитров смята, че 90 на сто от членовете на партията ще застанат на "правилната страна" в подкрепа на предизборната коалиция с ДСБ и отново предупреди, че "докато ние в дясно се бием, ще ни управляват комунистите".

Относно напускането на кюстендилския кмет Петър Паунов от СДС Мартин Димитров коментира във вторник пред БНР, че всеки е свободен да направи каквото смята за най-добре. Зная, че разбиранията му бяха за коалиция на СДС с партия ЛИДЕР (на разследвания за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки -бел. ред.), каза Димитров и уточни, че "не споделя" тези разбирания.

Паунов се чувства "предаден"

Паунов, който се провали като кандидат на последните вътрешни избори за лидер на СДС, във вторник заяви в специална декларация, че "се чувства предаден".

"СДС бе подарено и вече го няма, изчезна. Не съм си мечтал да съм част от един частен проект като ДСБ", заяви Паунов, според когото лидерът на ДСБ Иван Костов "няма силен характер, а силен инат".

"Не мога да стоя в партия, чиято единствена задача е как да се коалира с Иван Костов и то по неговите правила. Съжалявам, не разбирам тази политика. Не дължа нищо на Иван Костов, СДС не му дължи нищо. Напротив, той дължи на СДС, но никой не му го поиска. Напротив, продадоха му СДС", казва още Паунов, чиито близки контакти с дупнишките босове братя Галеви и бизнесмена Христо Ковачки са една от разделителните линии в партията.

Ходът на Паунов, както и публичните атаки на бившия лидер на СДС Пламен Юруков срещу коалицията с ДСБ, са само най-видимата част на отпора, който вътрешнопартийни групи оказват срещу Мартин Димитров и политиката му.

Близки до Юруков сини функционери атакуваха по съдебен ред избора на нов лидер, поради което и до момента Мартин Димитров няма правомощия да подписва важни за партията документи и решения и се нуждае от пълномощното на своя предшественик.

Димитров: Цялата мафия насърчава кампанията срещу нас

Димитров заяви, че преди ден Върховният административен съд е стигнал докрай с делото за регистрацията.

Хората, които обжалват, са се явили там. "Единият е паднал по гръб пред съда и е започнал да рита с крака, което показва, че опозицията, която играе срещу нас, използва всички възможни нечестни средства", каза Мартин Димитров пред БНР. Съдът обаче не се подведе и изкара делото докрай, което на мен ми направи много добро впечатление, коментира лидерът на СДС, който очаква съвсем скоро да има окончателното решение за регистрацията.

Коалицията, която направихме с ДСБ, вече е факт. Тя работи в името и в полза на обществото, каза Мартин Димитров. Рейтингите, които ни дават социолозите показват, че обществото много добре възприема нашата коалиция. Ние се бием за медал, за първото място на изборите, а по-нататък и за по-добри медали, допълни той.

На предстоящото заседание на 3 април на Националния съвет на СДС той очаква партията да направи всичко възможно за бъдещо дясно управление и за свалянето на БСП и ДПС от власт.

"Цялата мафия, медиите около ДПС насърчават тази кампания", каза Мартин Димитров по повод брожението на сини активисти срещу коалицията с ДСБ.

90% от партията – на правилната страна

"Докато се бием ние в дясно, докато това ни е основната цел, ще ни управляват комунистите. Те затова ги насърчават тези вътрешни противоречия, но аз вярвам в СДС и зная, че 90% от партията твърдо и категорично ще застане на правилната страна за постигане на управление”, каза Димитров.

Според него единственият вариант е обединение около СДС с ДСБ и други партии, за да се постигне демократично управление.

По повод новосформираното дясно обединение под егидата на "Ред, законност и справедливост”, към което се присъединяват депутати от ССД, които досега бяха в ПГ на ОДС, Мартин Димитров каза, че с Яне Янев имат много сериозни различия в позициите. Той припомни, че лидерът на РЗС е бил изключен веднъж от ОДС и ще бъде несериозно, ако отново се явяват заедно на предстоящите избори.

Димитров определи като несериозни възможностите депутати от неговата партия да отидат в новото обединение на Янев, определено като "някаква PR кампания" на лидера на РЗС.

Според него не бива да се търси на всяка цена разширение на коалицията СДС – ДСБ. Димитров поясни, че би било добре към тях да се присъединят земеделци (водят се преговори с тези на Анастасия Мозер – бел. ред.), "Новото време" на Емил Кошлуков и с други партии като Български демократичен форум.

Имам лична слабост към християнските партии заради морала, който носят в себе си, каза още Мартин Димитров. Той добави, че не са променили позицията си по отношение на БНД и не смятат да се коалират с тях, независимо от желанието на ДСБ за това. БНД бяха част от последните две правителства, припомни Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?