Мартин Димитров отчете ”трудни успехи” за СДС

Мартин Димитров отчете ”трудни успехи” за СДС

Лидерът на СДС Мартин Димитров отчете успешна година, в която партията е успяла да се съхрани, въпреки опитите да бъде изкарана от политическия живот на страната. Това бе основното послание в доклада му пред Националната конференция на СДС. Той специално отчете излъчването на един евродепутат и 10-те народни представители, които формацията има след парламентарния вот.

Пререканията по време на конференцията се съсредоточиха основно между Димитров и представителите на столичната организация на партията.

Нейният лидер Борислав Бориславов заяви, че е крайно време начело на СДС да застане истински седесар. Структурата се очертава като основната заплаха за лидерския пост на Мартин Димитров на предстоящите вътрешни избори и даде заявка, че ще работи срещу него.

”По-розов отчет в по-тежка ситуация аз не съм чувал от края на 90-те години”, каза Бориславов и добави, че изборите могат да се считат за успех само защото тройната коалиция е свалена от властта

Лидерът на партията от своя страна обвини СДС-София за неиздигането на кандидат за кмет на града, а са подписали ”празно” споразумение с ГЕРБ. От градската организация отвърнаха на свой ред, че Димитров е подписал ”на тъмно” коалиционното споразумение с ДСБ.

Евродепутатът Надежда Михайлова също изрази недоволството си, че партията няма да издига кандидат за кмет на София. Според нея СДС ”прилича на националния отбор по футбол - има звезди, но няма отбор”. Тя определи решението за неиздигане на кметска номинация като отказ да се влезе в политическия дебат.

Делегатът Селена Димчева изрази мнението на част от присъстващите на конференцията, че сегашният лидер трябва да се оттегли, защото няма ”плам и излъчване”. В залата се чуха кратки ръкопляскания от нейни съпартийци.

Значително повече аплодисменти отнесе Мартин Димитров след като декларира, че СДС ще остане самостоятелна партия в рамките на Синята коалиция и ще работи за издигането на силен дясноцетристки кандидат за президент.

Той припомни 11-те дела, водени срещу регистрацията му за лидер и за регистрацията на СДС на последните национални избори.

Преди да стана председател на СДС, партията близо две години беше в кръгова отбрана и се обясняваше дали предишният председател се осигурява съобразно доходите или не, и дали машините, които е купил с пари по САПАРД, са стари или нови. В един момент престанахме да приличаме на политическа организация и изглеждахме като фирма от доклад на ОЛАФ”, коментира Димитров в отчетния си доклад.

Той нарочи СДС-София и хората, близки до предишния председател Пламен Юруков, за основните виновници за трудностите на партията.

”За последните 11 месеца бях принуден да гася пожари и да работя в извънредни условия. В такива битки за кратко време научаваш много повече, отколкото за цял живот. Затова мъдрият ни народ е казал: не питай старило, питай патило. Ние спечелихме битката за СДС”, каза Димитров.

Той заяви още, че партията ще фокусира своето внимание върху активната парламентарна дейност и ще прави политика. Лидерът припомни, че само за 3 месеца депутатите на СДС са внесли 13 законопроекта в Народното събрание.

По въпроса за подкрепата на правителството на ГЕРБ, Димитров заяви, че партията на Бойко Борисов е поела по-трудния път да управлява с правителството на малцинството и че това е грешка.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?