Мартин Димитров: Поканата на ГЕРБ към БСП е силно смущаваща

РБ се срещат с финансовия министър за актуализацията на бюджета поради притеснения за свръхдефицит

Мартин Димитров: Поканата на ГЕРБ към БСП е силно смущаваща

Поканите (за преговори-бел.ред.), които ГЕРБ отправиха към БСП, са силно смущаващи, коментира във вторник Мартин Димитров, който бе избран за депутат от листата на Реформаторския блок. "България трябва да състави силно дясноцентристко правителство без БСП, ДПС и "Атака", които са основната причина за проблемите днес, включително за издънения бюджет", допълни бившият лидер на СДС в интервю за БНР. Според него разговори с БСП и ДПС въобще не е трябвало да бъдат водени.

През тази седмица ГЕРБ ще проведе втори кръг преговори за формиране на кабинет. Бойко Борисов вече посочи Реформаторския блок за най-желания партньор, макар че първите разговори приключиха неуспешно. ГЕРБ има най-общо съгласие за управление с Патриотичния фронт и положителни сигнали за подкрепа от АБВ. Втори кръг от преговори обаче ще се проведат и с БСП, въпреки позицията на социалистите, че не искат да участват в управлението, както и на ГЕРБ за разминаване в приоритетите.

Във вторник икономисти от Реформаторския блок ще проведат среща със служебния финансов министър Румен Порожанов за състоянието на държавните финанси. Още преди консултациите Мартин Димитров дефинира актуализацията на бюджета като първа цел на следващото управление. Той изказа притесненията си, че Европейската комисия ще започне срещу България процедура по свърхдефицит. Това се случва, когато бюджетният дефицит на дадена страна членка надхвърли 3 процента.

"Такава актуализация на бюджета трябва да има, защото предишното мнозинство и кабинетът "Орешарски" целенасочено са допуснали неточности и са увеличили изкуствено заложените приходи в бюджета. Това доведе до огромен дефицит. Най-много ни притеснява, че в предложената актуализация от служебния кабинет дефицитът е 4 процента Това означава, че ЕК ще започне процедура по свръхдефицит и че България ще бъде санкционирана", каза Димитров.

Икономистът обясни, че основната цел на срещата с финансовия министър е да се намери начин през 2015 година България да се върне към финансовата стабилност и ниските дефицити.

"Няколко неща са много важни. Едното е - ние сме против всякакви данъчни увеличения, тъй като те само биха увеличили сивата икономика, т.е. никакви увеличения на данъци. Второто условие е - решително намаляване на дефицита в бюджета под 3%, което да отговаря на европейските изисквания, като гаранция за финансова стабилност и връщане на България към икономическия растеж", каза Мартин Димитров. Той обясни, че разговорът във финансовото министерство ще е строго експертен.

Десният политик каза още, че Реформаторският блок иска пълно разследване за КТБ, което да покаже кой трябва да поеме отговорност за случилото се в банката. "Много е важно да има максимална публичност", добави той и призова БНБ да излезе с резюме на одитния доклад, което да съдържа най-важните факти.

Споделяне

Още по темата

Още от България