Мартин Димитров: Русия трябва да отстъпи в претенциите си за "Южен поток"

Мартин Димитров: Русия трябва да отстъпи в претенциите си за "Южен поток"

Ако Русия има толкова голям интерес към "Южен поток", трябва да отстъпи в своите претенции, за да може проектът да бъде печеливши поносим за България, включително и като допълнително условие трябва да бъде поставено намаляването на цената на природния газ за България. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция и шеф на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров пред БНР в неделя.

Очевидно "Южен поток" представлява сериозен интерес на Русия. Ангажиментът на българското правителство е до март 2013 година да има сериозен прогрес по проекта. Мен ме притесняват няколко неща. Първо - българската газопреносна мрежа не може да влее или да попадне вътре в "Южен поток", т.е. ако някой си мисли със създаването на ново трасе да ни дръпне част от мрежата, това ще бъде грешка, каза Мартин Димитров.

Втората опасност е, че трябва законово да си гарантираме, че въпреки "Южен поток", няма да намалее натовареността на досегашната газопреносната ни мрежа и транзитните доставки от Русия, така че таксите, които взимаме ще са допълни към сегашните, а няма да ги заменят, продължи той.

Мартин Димитров изтъкна, че има проблем и с финансирането на "Южен поток". "Става въпрос за доста пари. Трябва да бъде измислено по начин, по който бюджета не е пряко натоварен. Ако тези три неща бъдат решени, проектът ще може да се реализира", смята лидерът на СДС.

Той оцени като недостатъчно намалението от 11% за цените на природния газ, което "Газпром" е дал на България до края на тази година, когато изтичат действащите договори.

България в момента купува от Русия газ при най-високите възможни цени в целия ЕС и това е последният договор на тройната коалиция, напомни Мартин Димитров.

Според него, вследствие на по-евтиния внос на руски газ от 1 април, би трябвало да се намалят цените на парното и тока.

Спирането на АЕЦ "Белене" е голям успех за нас от СДС и Синята коалиция, защото това беше проект, с който буквално щеше да фалира българската държава, каза Мартин Димитров.


Депутатът от БСП и бивш енергиен министър от тройната коалиция Румен Овчаров посочи, че отстъпката в цената на природния газ, договорена в петък в Москва, няма да облекчи гражданите и индустрията, защото е "предварително консумирана". Правенето на социална политика с цени на ресурси е нещо изключително опасно, защото бумерангът се връща, предупреди той.

Според Овчаров при цената на природния газ няма новина. Трайков като си отиваше още, съобщи за това намаление на цената на газа, въпросът е защо с 11, а не с 15% и защо от 1 април, а не от Нова година, както се случи в други държави, запита Овчаров.

По отношение на "Южен поток" той каза, че предпроектното проучване се подготвя доста време и трасетата са уточнени. България участва с 50% в газопровода и в зависимост от инфлацията и от времето, в което ще се реализира проекта, ще се определи и цената.

Миналата седмица правителството обяви отказа на България да участва в строежа на нова атомна централа. След посещението в петък на енергийния министър Делян Добрев в Москва се разбра, че "Газпром" сваля с 11% цената на внасяния в България газ, срещу което София се ангажира с максимално бързото изграждане на газопровода "Южен поток", независимо от ограниченията на европейското законодателство във връзка с Третия енергиен пакет на ЕС.

Овчаров отново защити АЕЦ "Белене" и защити позицията на партията си, че спирането на проекта е тотална загуба за България.

"Тотална загуба за България се случи заради позицията на Бойко Борисов. Това, което аз съм направил за "Белене" е, да подпишем един договор на възможно най-ниската цена. Това, което съм направил допълнително е, да оставя нещата на една изключително добре организирана основа - да се провежда конкурс за избор на стратегически инвеститор. Да се избере едната фирма - RWE, да се проведе конкурс за консултант по намиране на финансирането, да се водят преговори с ЕБВР. Моите усилия са били изключително целенасочени. Три години правителството на Бойко Борисов правеше усилия в обратната посока в спирането на този проект и харчеше пари по реализацията на проекта. Това е изцяло провал за България и отговорността е за правителството на Бойко Борисов и на никой друг. Какъв може да е отговорът за една държава, която си позволява с лека ръка да изхарчи 2 млрд. за 3-4 години по един проект и сега да кажем, че е виновен някой от предишното правителство. 2 млрд. не са ли достатъчна степен на необратимост, коментира Румен Овчаров пред БНР.

Овчаров определени като измислица и това, че са работили без конкурси: Конкурсът беше обявен още през 2004 г. от НДСВ и на ДПС. В този конкурс участваха двама кандидати – единият кандидат беше с участието на американска компания. Не съм чул никой да възразява за начина, по който е проведен конкурсът допреди няколко дни, когато премиерът откри, че конкурсът е некоректен. А те какъв конкурс обявиха за 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй", че нещо не си спомням.

На въпрос дали завижда на Борисов, че е успял да се споразумее с руската страна и да се възползва от руската отстъпчивост, Овчаров заяви: "Проектът Белене не е руски проект, а е български проект. Русия взе това, което можеше да вземе от този проект. Русия получи комплект тежко оборудване преди 3-4 години на ниска цена. Сега ние си купуваме от Русия същия комплект на многократно по-висока цена. Русия нейната печалба си я направи. Загубата отново е само на България. Русия настояваше за този проект, защото това беше първият руски реактор от новото поколение, който щеше да се реализира на европейска територия."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?