Мартин Димитров спокоен за изборното явяване на "Синята коалиция"

Мартин Димитров спокоен за изборното явяване на "Синята коалиция"
Председателят на СДС Мартин Димитров няма никакви притеснения за явяването на партията на предстоящия вот за европейски и национален парламент в коалиция с ДСБ. "Има кой да подписва листи, има кой да внесе участието на СДС в тези избори", заяви той в четвъртък по повод висящия съдебен проблем с регистрацията на партийното ръководство.

По- рано тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е отказал да впише новото ръководство на СДС начело с Мартин Димитров. Решението е обжалвано пред Върховният касационен съд и все още няма яснота как ще произнесе той, а и в какви срокове, тъй като регистрацията за европейските избори приключва на 15 май.

В тази ситуация Мартин Димитров няма право да подписва важни документи без пълномощно от предишния лидер Пламен Юруков. В активни медийни изяви през последните дни Юруков повтаря, че няма да подпише листа, в която участва лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Вярвам, че Пламен Юруков като всеки председател на СДС ще бъде дисциплиниран и ще изпълнява решенията на Националния съвет (НС). Само НС може да прецени кой може да бъде и кой не в листите на партията и съответно в бъдещата коалиция", коментира Димитров.

НС на СДС даде одобрение за коалицията с ДСБ, а след това и за самото коалиционно споразумение.

"НС е одобрил разпределение на местата в листите между СДС и ДСБ и с това тази тема се затваря", каза Димитров.

В четвъртък Пламен Юруков също се изказа по-сговорчиво. "Имаме един избран председател, който от четири месеца е лицето на партията, който представя политиката на партията и чиято дейност включва подготовката на изборите, отговорността за представянето на изборите и т.н. Задачата на всички останали, включително и на мен, е да помагаме, с каквото можем в тази дейност", каза той пред БНТ.

Мартин Димитров отхвърли възможността СДС и ДСБ да се явят на изборите с регистрацията на едната партия, за да се заобиколи поставената от мнозинството пред осем процентова бариера за коалициите. "Ще разширяваме коалицията и ще привличаме още партньори", добави Димитров.

Той отново повтори, че осемте процента са "невероятен автогол" на управляващите. "Чудя им се на акъла на тези хора, все едно за следващия парламент някой да предложи 30% праг. Когато в последния един месец правилата се променят по този драматичен начин – това ще мотивира хората да излязат и да гласуват. Ако някои е имал съмнения за кого да гласува "Синята коалиция" се превръща в топ приоритет за демократите в България", заяви лидерът на СДС.

Преди това той и лидерът на ДСБ Иван Костов откриха предизборния щаб на "Синята коалиция" на ул. "Парчевич 25" и представиха логото на дясното обединение. То представлява мост, който символизира преминаването на България от настоящото жалко състояние към много по-добро и по- достойно за гражданите.

"Синята коалиция" е единственото обединение, което ще търси борба с олигархията. Всички останали са зависими. Време е за "сини" победи и всички шансове са на лице. Хубави и слънчеви дни очакват България", убеден е Мартин Димитров.

Иван Костов бе изключително лаконичен. "Време за възраждане", каза той. Ако "Синята коалиция" е във властта, там няма да са Ахмед Доган и Сергей Станишев, добави Костов.

Водачите в евролистата на "Синята коалиция" Надежда Михаилова и Светослав Малинов заявиха, че ще работят за връщането на България на световната и европейска карта и за отвоюването на страната от мафията.

Споделяне

Още от България