Мартин Димитров: Увеличаването на ДДС е тотално неприемливо

Мартин Димитров: Увеличаването на ДДС е тотално неприемливо

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров смята, че най-важната посока в борбата с кризата трябва да бъде съкращаването на разходи и че увеличаването на ставката по ДДС е ”тотално неприемливо”.

Най-важното е да бъдат спестени, съкратени всички излишни разходи в държавата. Следващият много важен въпрос е да се съберат прозрачно повече приходи от приватизация и от концесии. И третият много важен въпрос е европейските фондове. Каквото и да правят, каквото и да струват, европейските фондове трябва 2010 г. да дойдат в България. Тази мярка като мащаб и като ефект, е по-важна от всички останали”, заяви Димитров в неделя пред БНР .

Според него антикризисните мерки са се забавили много.”Тази несигурност не може да продължава и затова е критично важно в най-кратки срокове правителството да предложи своя визия, свой план за действие, който да бъде максимално широко подкрепен”, каза лидерът на СДС.

Той определи като тотално неприемливо увеличаването на ставката по ДДС. Това е все едно малко от малко икономиката да тръгне да излиза от кризата и хайде да сложим един ограничител, да натиснем спирачката. Това ще бъде сериозна политическа и икономическа грешка”, коментира Димитров.

Според него ДДС не трябва да се увеличава, защото ограничавайки потреблението, ограничаваш пазара и създаваш предпоставки фирмите да почнат да фалират по-бързо в условия на криза. Тоест това, което трябва да разберат хората е, че кокошката, икономиката, която снася яйцата или която храни бюджета, тя е най-важната. А някой гледа само бюджета, без да гледа икономиката. Ама те, ако вземат да фалират масово фирми, няма кой да плаща данъци. Това не се разбира, а то е много важно”, каза председателят на СДС.

Неговото мнение е, че не трябва да се пипа плоският данък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?