Мартин Димитров внесе искане в ЦИКЕП за оттегляне на документите на Радонов - Юруков

Мартин Димитров внесе искане в ЦИКЕП за оттегляне на документите на Радонов - Юруков

Лидерът на СДС Мартин Димитров и зам.-председателят на партията Любов Панайотова внесоха в сряда заявление до Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП) за оттегляне на документите за регистрация на СДС, внесени в комисията на 30 април от бившия син лидер Пламен Юруков и заместника му Пламен Радонов.

Мотивите на Димитров и Панайотова за оттегляне на документите са, че в момента има висящо дело за регистрацията на новото ръководство на СДС, на което е представител Димитров. Същевременно Юруков и Радонов бяха изключени от СДС на 4 май, което, автоматично ги прави "представители на самите себе си".

Според вносителите на иска за изтегляне на документите от ЦИКЕП легитимният орган на партията, според действащия устав - Националният изпълнителен съвет (НИС) - не е вземал решение за самостоятелно явяване на изборите, а в коалиция.

Същевременно има данни за извършени нарушения от тандема Юруков - Радонов, като подадените документи са подпечатани с печат, който не отговаря на образеца, регистриран в съда. По същия начин са изтеглени и пари от сметките на партията за внасяне на депозита от 50 хил. лв.

Димитров и Панайотова, която е зам.-председател на СДС и при ръководството на Юруков, заявяват, че приложените към заявлението им документи илюстрират достатъчно мотивите им да искат спиране на гледането на внесените от предишните лидери на СДС книжа.

Засега ЦИКЕП се въздържа да вземе решение за регистрацията на СДС за самостоятелно явяване на изборите, като членовете на комисията изчакват резултатите от проверката на ГРАО за валидността на събраните от Радонов и Юруков подписи. Стана известно, че подписката, изискуема по закон за изборна регистрация, е била събирана изцяло в районите със смесено население и в места, където Радонов има силно влияние. Твърди се, че дейно участие в изготвянето ѝ са взели активисти на ДПС, които са обикаляли райони с турско население и цигански махали.

По същото време не е ясно какво ще стане с регистрацията на ръководството на СДС около Мартин Димитров, той като Софийският градски съд още не е насрочил делото по вписването, както предписа на 30 април Върховният касационен съд.

Умишлените юридически неразбории около СДС имат прозрачната цел да провалят явяването на изборите за европарламент на коалицията СДС-ДСБ и други десни партии, заявиха нееднократно през последните дни от синята партия. Според огромното мнозинство в нея и на слепите е станало ясно, че се прави всичко възможно в следващия национален парламент да няма дясно представителство, което ще остави в изолация ГЕРБ и ще принуди партията на Борисов или да бъде в опозиция, или да преглътне управление заедно с тандема БСП - ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България