Мартин Шулц: Докато няма напредък в минския процес санкциите трябва да продължат

Мартин Шулц

Докато няма осезаем и траен напредък, докато не бъде постигната целта на минския процес за уреждане на украинската криза, санкциите срещу Русия трябва да продължат да действат. Такова мнение изрази председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за италианския в. "Кориере дела сера". Интервюто се публикува в сряда, когато руският президент Владимир Путин е на посещение в Италия и Ватикана, и броени дни след като самият Путин даде двучасово интервю за италианското издание.

По повод думите на Путин, казани в това интервю, че той не е агресор, сега Шулц посочва, че "Русия винаги ще има своя версия за Украйна".

"Незаконното анексиране на Крим обаче е пред очите на всички, както е ясно също, че опитът за дестабилизиране на Украйна от страна на бунтовниците в източната ѝ част нямаше да успее без подкрепата на Москва", посочи Шулц.

Запитан дали Украйна и ЕС също носят някаква отговорност, председателят на ЕП каза, че това категорично не е така.

"Но все пак ЕС може и да е допуснал някои грешки, преди срещата във Вилнюс за Източно партньорство през ноември 2013 г. и после веднага след анексирането на Крим, когато определено липсваха достатъчно стратегически и политически средства, за да се отговори на голямо геополитическо предизвикателство", каза Шулц.

"В Украйна пък някои политически решения след революцията на Майдана можеха да бъдат по-обмислени, по-насочени към една по-всеобхватна програма", добави той.

"Европа винаги е държала вратата отворена за Русия и винаги ще я държи отворена. Спомнете си, че когато за първи път ЕС предложи своята политика на добросъседство, тя искаше да включи в нея и Русия, но Русия отхвърли това предложение с аргумента, че то не я устройва много", посочи Шулц. Така той коментира изказването на Путин пред "Кориере дела сера", че Европа се е опитвала да установи в ЕС отношения, които да са в неин собствен интерес.

Председателят на ЕП коментира и офертата на британското правителство към Барак Обама да бъдат разположени на британска територия американски ядрени ракети. "Мисля, че военните решения не са опция. Преди всичко мисля, че целта на всеки трябва е да работи за един свободен от ядрени оръжия свят", каза Шулц.

Председателят на ЕП коментира и предстоящата среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас с Владимир Путин на 18 юни. На нея двамата ще обсъждат гръцката дългова криза. Запитан дали е възможно Гърция и Ципрас да нарушат редиците на ЕС относно санкциите срещу Русия и да блокират приемането на нови, по-строги санкции срещу Москва, Шулц посочи, че според него Гърция подобно на всяка друга страна членка оценява стойността на европейското единство.

"Гърция очаква да получи солидарност от ЕС. Затова е напълно справедливо да очакваме, че тя също ще покаже солидарност към останалата част от Европа", каза Шулц.

Той обаче добави, че всяка европейска страна си има своя особена чувствителност и може да поддържа тезата, че има специални отношения с Русия.

Споделяне

Още от Европа