Мартин Шулц е новият лидер и кандидат-канцлер на германските социалдемократи

Мартин Шулц

Мартин Шулц бе избран за лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в безпрецедентно след Втората световна война пълно единодушие в партията. Делегатите на конгреса на ГСДП в Берлин в неделя дадоха стопроцентовата си подкрепа за Шулц, който е партийният кандидат за канцлер на парламентарните избори наесен и се счита за основен съперник на претендента на Християндемократите Ангела Меркел в битката, предадоха световните агенции.

61-годишният Шулц наследява на поста германския министър на външните работи Зигмар Габриел.

"Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия, заяви новият лидер на Социалдемократите в Германия, цитиран от ДПА.

Шулц заяви пред делегатите на конгреса, че предизборната програма на партията ще бъде представена на нов конгрес в края на юни в Дортмунд.

По думите на Шулц от края на януари той е обиколил цяла Германия и се е срещал с хората, за да разбере какви трябва да са приоритетите на социалдемократите през следващите години.

"Заклеймяването на цели групи от хора не трябва да има място в Германия", заяви Шулц във връзка с извлечени от него поуки от миналогодишната предизборна кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В изказването си пред конгреса досегашният лидер на ГСДП Зигмар Габриел се обяви срещу съставяне на нова "голяма коалиция" след парламентарните избори през септември.

В момента Германия е управлявана от коалиция между най-големите политически сили - блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, от една страна, и ГСДП като по-малък партньор, от друга.

В прощалната си реч пред присъстващите над 600 делегати на конгреса Габриел каза, че е вкарал ГСДП в тази управляваща конфигурация през 2013 г., защото партията не била в политиката "самоцелно, нито за собствено удобство".

"Сега хората искат нов бунт и това, което не искат, е продължаване на голямата коалиция", заяви той.

При откриването на днешния конгрес заместник-председателят на ГСДП Ханелоре Крафт съобщи, че откакто партията е издигнала Шулц за канцлер, към нея са се присъединили около 13 хиляди нови членове, предаде ТАСС.

Извънреден конгрес на партията бе свикан в Берлин в неделя, за да се утвърди на него официално кандидатурата на Шулц за канцлер.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?