Мартин Шулц е новият председател на Европейския парламент

Снимка: БГНЕС

Мартин Шулц е новият председател на Европейския парламент. Кандидатурата му бе подкрепена в Страсбург от 387 от общо 670 депутата. Шулц ще заема поста до 2014 г., когато предстоят следващите избори за евродепутати.

Шулц от Партията на европейските социалисти (ПЕС) наследява полякът Йежи Бузек от групата на Европейската народна партия. Мандатът на председателите на ЕП е 2.5 години.

Кандидатите за поста бяха трима – Шулц, Даяна Уолис (АЛДЕ, Великобритания) и Нирж Дева (Европейски консерватори и реформисти, Великобритания).

В словото си след избора Шулц заяви, че ще работи за повишаването на обществения ентусиазъм към Европа и Европейския парламент. Той определи епохата на Хитлер като най-голямото падение в историята на Европа, а падането на Берлинската стена и разширяването на ЕС с бивши страни от Варшавския договор през 2004 г. и 2007 г. - като най-големия успех в историята на континента.

Председателят на групата на Европейската народна партия Жозеф Дол заяви, че ЕНП ще подкрепя напълно Шулц в целта да защити Европа. Предстоят ви много предизвикателства, но ние ще бъдем до вас при преодоляването им, обърна се той към новия председател.

От името на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат посочи, че общностният метод всекидневно бива атакуван, растат проявите на национализъм и популизъм. Необходим ни е председател на парламента, който да не бъде неутрален и "асексуален", а който да защитава европейския интерес, когато е различен от националните интереси, който да се бори за интеграция, за европейски федерализъм, както биха поискали Жан Моне и Робер Шуман, добави Верхофстат.

По-късно във вторник и в сряда изборите продължават с гласуване за 14 заместник-председатели и петима квестори на ЕП.

В 16.30 ч. във вторник Шулц ще даде пресконференция, на която ще присъства и председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев.

Споделяне

Още от Европа