Мартин Шулц: ЕС е в опасност от разпадане, нужна е борба за оставането му

Мартин Шулц

Европейският съюз е в опасност да се разпадне, но привържениците му трябва да се борят да остане, предупреди председателят на Европарламента Мартин Шулц в интервю за германски вестник, предаде Ройтерс.

"Никой не може да каже дали ЕС ще продължи да съществува в сегашния си вид след 10 години. Но ако искаме да го има, трябва да се борим здраво за него", казва Шулц пред в. "Велт".

Той не уточнява какво заплашва съюза, но в по-голямата част от интервюто говори за мигрантската криза, която тази година подложи на изпитание единството и толерантността на ЕС.

Според председателя на ЕП ЕС не е без алтернативи и "може да бъде променен, разбира се", като другите възможности включват Европа, в която преобладават национализмът, границите и стените.

"Това би било пагубно, защото подобна Европа нееднократно е довеждала континента до катастрофа", добавя Шулц.

В ЕС не стихват разногласията по мигрантската криза, особено между германския канцлер Ангела Меркел, която е начело на усилията за приемане на повече сирийски бежанци, и лидерите на бившите комунистически страни от Източна Европа, които са против задължителните квоти за прием на бежанци, посочва Ройтерс.

В опасност е и Шенгенската зона за свободно движение, тъй като някои от страните връщат граничния контрол.

Шулц подчертава, че никоя от страните членки не е в състояние да се справи сама с предизвикателства като миграцията и че проблемът може да бъде решаван единствено чрез обединен Европейски съюз.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?