Мартин Шулц: Миграцията да не е в компетенциите на вътрешното министерство

Мартин Шулц, сн:ЕПА/БГНЕС

Водачът на германските социалдемократи Мартин Шулц - съперник на Ангела Меркел за канцлерския пост на предстоящите парламентарни избори - предложи въпросите за миграцията и интеграцията на чужденците в германското общество вече да не бъдат отговорност на министерството на вътрешните работи, предадоха осведомителните агенции.

Интеграцията и участието на населението в този процес са обществени теми, а не въпроси от областта на вътрешната сигурност, каза Шулц в Берлин. Според него обвързването на тази тема със сигурността е фатална грешка. Той допусна, че блокът на Меркел се опитва да основе на това предизборната си борба, излагайки на атаки сплотеността на германското общество.

Искаме да обединим отговорността на министерско равнище и да я възложим на силно, профилирано министрество, каза Шулц, уточнявайки, че това може да е министерството по въпросите на семейството или министерството на труда и социалните грижи. И двете министерства се оглавяват от социалдемократи, докато начело на вътрешното министерство стои представител на партията на Меркел, Християндемократическия съюз.

Шулц разкритикува канцлерката Меркел за многократните промени в позициите ѝ по отношение на автомобилостроителите, отбелязва Ройтерс. Този зигзагообразен курс на Меркел кара профсъюзите да се чувстват несигурни и поражда неяснота за това, че на онези, които причиниха кризата в отрасъла, ще бъде потърсена отговорност, каза той.

Шулц заяви, че изобщо не вижда себе си на служебен пост в частния сектор. "За мен е ясно: дори след службата си като федерален канцлер няма да приема работа в частния сектор, написа вчера във Фейсбук той, цитиран от ДПА.

Лидерът направи този коментар, след като медии съобщиха наскоро, че бившият канцлер Герхард Шрьодер се стреми към пост в надзорния съвет на руската държавна петролна компания "Роснефт", която фигурира в списъка със санкции на Европейския съюз срещу Русия, откакто тя анексира Крим през 2014 г. "Не бих направил това", каза Шулц за Шрьодер, който също е социалдемократ. Той подчерта, че решението на Шрьодер е личен избор и няма нищо общо с политиката на социалдемократическата партия.

Споделяне

Още от Европа