Мартин Шулц обещава да махне американските ядрени оръжия от Германия

Мартин Шулц обещава да махне американските ядрени оръжия от Германия

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц обеща да махне всякакви американски ядрени оръжия от Германия, ако спечели срещу канцлерката Ангела Меркел на предстоящите избори, предаде ДПА.

Шулц заяви на предизборна проява в град Трир, че "като канцлер на Федерална република Германия би настоявал да бъдат махнати съхраняваните в Германия ядрени оръжия".

Има информация, че американската армия от десетилетия съхранява около 20 ядрени бойни глави във военна база в Бюхел, въпреки че това никога не е било потвърждавано от министерството на отбраната.

Шулц обвини американския президент Доналд Тръмп, че насърчава "цикъл на въоръжаване", и добави, че "конфликтът във връзка със Северна Корея показва повече от когато и да било преди колко спешно необходимо е да се ограничи разпространението на ядрени оръжия и да се насърчи разоръжаване".

Той каза, че Меркел планира да похарчи 30 милиарда евро за модернизиране на германската армия, за да изпълни определената от НАТО цел да се отделят 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Според последните социологически проучвания християндемократите на Меркел имат 38 процента подкрепа, а социалдемократите са с 24 процента.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?