Мартин Шулц се оттегли от ръководството на германските социалдемократи

Мартин Шулц

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц обяви, че подава оставка като партиен ръководител, съобщи ДПА.

Малко след това ръководството на партията обяви, че подкрепя председателят на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за поста. Кандидатурата ѝ ще се гласува от партийните членове на 22 април.

Според източник от ГСДП и.д. лидер на социалдемократите до гласуването на 22 април ще бъде кметът на Хамбург Олаф Шолц.

ГСДП е в тежко положение, след като подкрепата за нея падна до исторически ниски нива на парламентарните избори през септември. След като първоначално отказваше нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, партията я прие миналата седмица.

Споразумението за новото управление обаче тепърва трябва да бъде гласувано от членовете на партията.

Бившият председател на Европейския парламент Шулц бе подложен на остри критики заради решението да продължи съвместното управление с Християндемократическия съюз на Меркел.

Андреа Налес също заяви, че ще се бори за управляващата коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.

Ще защитавам идеята за влизането в голямата коалиция, ще направя всичко необходимо, за да се получи това, каза Налес, в чиято партията ѝ има обаче разногласия дали да се влезе в нова голяма коалиция с консерваторите.

За бъдещата шефка на ГСДП изборът бил "канцлер или домакиня"

Андреа Налес, вероятният следващ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), винаги е била основен задкулисен играч в борбите за власт в левоцентристката партия - още от появата си на политическата сцена преди около 15 години, пише в сряда ДПА.

Сега 47-годишната Налес е в окото на нов ураган, опитвайки се да наложи своята власт над партията в обстановка на протести срещу новото коалиционно споразумение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и вероятното ѝ повишение в партиен лидер.

Налес спечели национална политическа слава в смутните времена на последното правителство на ГСДП преди 15 години, когато, като депутат от лявото крило, поведе вътрешнопартиен бунт срещу твърдите социални реформи на кабинета. Още

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?