Мартин Скорсезе спечели “Оскар” най-накрая

Мартин Скорсезе спечели “Оскар” най-накрая

След близо 30 години очакване американския режисьор от италиански произход Мартин Скорсезе бе награден с “Оскар” за най-добър режисьор. Въпреки своята дълга филмография, той се пребори за най-престижната наградата в киното с последната си лента “От другата страна”.

Освен “Оскар” за режисура филмът получи и признанието на Академията за “най-добър филм”, “най-добър адаптиран сценарий” и монтаж.

Хелън Мирън със своето участие в “Кралицата” и Форест Уитъкър с “Последният крал на Шотландия” спечелиха награди в престижните секции за най-добра актриса и актьор. Най-награденият филм след “От другата страна” се оказа мексиканският “Лабиринтът на Пан”, който спечели Оскари за “художествена режисура”, “кинематография” и “грим”.

Алън Аркин спечели награда за най-добра поддържаща мъжка роля за играта си в “Мис слънчице”, а за най-добра второстепенна женска роля “Оскар” спечели Дженифър Хъдзън за “Момичета - мечта”.

В категорията “най-добър чуждоезичен филм” наградата заслужено взе немската драма “Животът на другите” в жестоката конкуренция на “Лабиринтът на Пан”. Американската академия призна немския филм, разказващ историята на източногермански режисьор “разработван” от ЩАЗИ, което подчерта значимостта на наградата “Оскар”.

Това доказа, че в САЩ са напълно способни да разберат посланията на един филм, който говори на езика на хората от по-източната част на Европа.

Дългото очакване

Толкова много хора желаеха това за мен. Вървейки по улицата непознати ме спираха и ми казваха – ти трябва да спечелиш, ти трябва да спечелиш, заяви Скорсезе по време на награждаването.

Режисьорът е роден на 17 ноември 1942 г. в Ню Йорк семейството на американци от италиански произход. Впоследствие улиците от неговото детство стават арена на драмите в някои от най-добрите му филми, припомня сайтът Oskar.com.

Като малък помага в католическата църква "Свети Патрик"  - там се разгръщат редица епизоди от "Мръсни улици", а Френсис Форд Копола заснема сцената на кръщенето от "Кръстникът".

В юношеските си години Скорсезе има намерение да стане свещеник. През 1956 гoдина постъпва в духовна семинария, но скоро я напуска, за да се посвети на киното. В началото на 60-те години e приет в Нюйоркския университет, специалност “кино”, която завършва през 1964 гoдина.

Още по време на следването си прави впечатление с късометражните си филми "What's a Nice Girl Like You Doing in a Place Like This? (1963), "It's Not Just You, Murray!” (1964) и "The Big Shave" (1967). Двете последни заглавия печелят награди на Нюйоркския кинофестивал.

През 1968 година Скорсезе дебютира с първия си пълнометражен филм "Кой чука на моята врата?" (Who's That Knocking at My Door?) с участието на Харви Кайтел. После работи по монтажа на знаменития документален филм "Уудсток" (1970).

Първата пълнометражна авторска продукция на режисьора е "Мръсни улици" (Mean Streets, 1973), която се води като начало на марката “Скорсезе” в световното кино. В по-голямата си част неговите филми са посветени на драмите в градските джунгли на Америка, на отчаялите се самотници, на неудачните опити за реализиране на американската мечта.

В над 30-годишната си кариера в киното режисьорът прави блестящит продукции "Мръсни улици", "Разярения бик", "Казино", мюзикъла "Ню Йорк, Ню Йорк" и документалния “Последният валс".

Въпреки това до преди “От другата страна” той получаваше единствено номинации за “Оскар”. Рекордът държи филмът "Бандите на Ню Йорк" (2002), който спечели 10 номинации за "Оскар", но в крайна сметка нито една статуетка.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?