Мартин Заимов: Чувството за дълг ме склони да приема поканата на десницата

Мартин Заимов: Чувството за дълг ме склони да приема поканата на десницата

„Искам София да стане приятен, уютен и весел град. Искам всички софиянци да са доволни, че живеят в столицата”. Това каза кандидатът на десницата за кмет на София Мартин Заимов на първото си представяне пред журналисти в неделя. То стана в предизборния му щаб, който ще се помещава в известното Синьо кафене до Народния театър, и предизвика много голям медиен интерес. 

Мартин Заимов, който беше бивш подуправител на БНБ в най-трудния период след овладяването на хиперинфлацията и въвеждането на валутния борд, бе издигнат за кандидат за столичен кмет от СДС и ДСБ.

Заимов е един от четиримата официално номинирани засега кандидати за кмет на София, подкрепени от основни партии. Другите са сегашният кмет Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, Бриго Аспарухов – издигнат от БСП, и Константин - Тити Папазов – кандидатура на Демократическата партия.

За четири години много от проблемите на София могат да бъдат решени, защото за повечето от тях има прости технически решения, които аз мога да приложа, каза кандидатът на обединената десница.

Заимов допълни, че има визия за града, защото е работил в редица европейски столици и знае от какво се нуждае София.

Горд съм, че съм избран от десните, а една от причините да се съглася, е чувството ми за дълг, което е независимо от мен, заяви още Мартин Заимов. "Четири поколения преди мен са изграждали съвременна България", напомни за известния си род кандидатът, като наблегна, че родовата принадлежност няма общо с решението му да се кандидатира за столичен кмет.

Той определи като високи шансовете си за успех. Запитан кого определя като свой основен конкурент, Заимов отговори: „Този, с когото ще отида на балотаж” и направи уговорката, че няма да гласува за нито един от сегашните столични кандидати с изключение, може би, на Тити Папазов, когато харесвал.

Заимов обясни на зададен въпрос, че не се бои от компромати, защото не ги разбира и са му чужди. „Когато бях в БНБ, писаха неверни неща за мен, но аз не им обърнах внимание”, каза банкерът.

Той отговори на друг въпрос, че се познава с премиера Сергей Станишев от времето, когато са били деца, че не са се виждали отдавна и че когато са се срещали, не са говорили за политика. 

Попитан кой финансира предизборната му кампания, Заимов каза, че има немалко хора, които го подкрепят, а имал и подкрепата на десните партии.

По отношение на управлението на Бойко Борисов, Заимов каза, че не му харесва как се управлява общината и не вижда много хубави неща в София, макар че немалко било направено през последните години. „Нямам чувството, че София е станала по-хубава през последните две години”, допълни той.

Запитан кой е най-големият проблем на столичния град, кандидатът на десницата каза, че може да е проблемът с боклука, но може да е всеки друг от още сто. Според него за две години може да се изгради фабрика за преработката на боклука, което прави проблемът напълно решим.

Предизборният щаб на десният кандидат е в процес на изграждане. Той представи трима от щаба си – журналистът Огнян Бояджиев, който ще координира връзката му с медиите, както и Петър Москов и Иво Цанев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?