Мартин Заимов е десният кандидат за кмет на София

Мартин Заимов е десният кандидат за кмет на София

След повече от месец преговори и обичайните усложнения, които настъпват при подобни процеси в дясно, Мартин Заимов бе обявен за обща кандидатура на СДС и ДСБ за кмет на София. Градските организации на двете партии се договориха в понеделник за съвместно участие на местните избори.

45-годишният Мартин Заимов е бивш подуправител на БНБ, където отговаряше за емисионната политика на банката след въвеждането на валутния борд през 1997 г. В споразумението между двете градски централи е записано, че коалицията между тях е ”единствената алтернатива на ”генералското движение”, което на тези избори се явява с двама кандидати – Бойко Борисов и Бригадир Аспарухов”.

Двете партии ще се явят с единни листи за общински съветници и районни кметове в София. Кандидатурата на икономиста бе издигната след подновяването на разговорите между ДСБ и СДС миналата седмица. Той е възприеман като един от успешните кадри на бившето синьо управление.

Заимов ще бъде поставен и на първо място в общата листа.

Кой е Мартин Заимов?

Мартин Заимов е роден през април 1962 г. в Женева, където майка му Клавдия Заимова живее и работи към ООН. Баща му е Майкъл Голдсмит, британски гражданин, журналист по професия. Майката дава на сина си известната фамилия Заимови. Мартин Заимов има по-млад брат Михаил и две деца от французойка. Завършил е специалност "Електронна техника" в Техническия университет в София. Емигрира от България през 1988 г. Учи в Лондон и получава магистърска степен по макроикономика от “Лондон скул ъф икономикс”. Работи във френските фирми "Бис" и "Луи Драйфус". Владее френски, английски и руски език.

още

Освен Мартин Заимов, двете партии обсъждаха кметските номинации на синия депутат Мартин Димитров, лидера на СДС Пламен Юруков, председателя на ДСБ – София Атанас Атанасов, общинския съветник от ДСБ Вили Лилков, Петър Москов и Иван Нейков.

От СДС решиха да оттеглят Нейков, който бе тяхната официална кандидатура, след като ДСБ – София сне всичките си условия за изваждане от общите листи на хора, спрягани за близки до столичния кмет Бойко Борисов. Това бяха председателят на градския парламент Владимир Кисьов, шефа на синята общинска група Стефан Иванов, шефа на градската организация Борислав Бориславов.

”С оглед целта – спечелване на изборите в София, всички условия, които можеха да попречат на това, отпаднаха”, заяви в понеделник председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов.

Той декларира увереност, че Заимов ”ще спечели изборите”. По думите му този кандидат е бил избран, защото е и еднакво близък до двете партии. ”Той е убеден демократ, не е член на нито една от двете партии, технократ, успял човек. Заимов е най-добрата алтернатива на другите кандидатури”, добави той.

В декларацията на двете партии се казва, че коалицията в София ще е ”началото на нов политически проект за успешно управление”. Нито от ДСБ, нито СДС обаче не пожелаха да отговорят дали предстоят коалиционни процеси на национално ниво между двете формации. Официалното представяне на Заимов ще бъде в сряда.

Все още остава неясно дали Демократическата партия ще оттегли в полза на Заимов кандидатурата на Тити Папазов. Той самият обяви при представянето си, че ако се появи по-достойно име от неговото, ще се откаже от надпреварата за София.

Източници на Mediapool от централата на ДП обаче заявиха, че лидерът на партията Александър Праматарски, чийто партиен заместник бе Заимов, но след това двамата влязоха в конфликт и Заимов се оттегли, няма да подкрепи общата кандидатира на СДС и ДСБ. Решението за Папазов ще бъде взето в понеделник вечерта, а на следващия ден лидерът на формацията Александър Праматарски ще обяви официално позицията си.

От своя страна ССД обявиха, че кандидатурата на Заимов е "подходяща и убедителна" за десните в София. Предстои партията да проведе преговори с ДСБ и СДС за включване в коалицията.

Борисов: Това е прекрасна възможност

В понеделник ГЕРБ доказа, че е единствената дясноцентристка партия, чийто кандидат ще трябва да се изправи в София срещу Мартин Заимов - внука на героя на СССР и на НКВД ген. Владимир Заимов, и срещу бившия разузнавач от ДС Бригадир Аспарухов, коментира пред Mediapool столичният кмет Бойко Борисов

По думите му тези избори категорично легитимират партията му в дясно от центъра. “С това си решение СДС и ДСБ възстановиха 10-годишното статукво – моделът, по който се разграби София. Това решение поставя въпросите, защо Костов се оттегли от мафиотизираното СДС, както защо самото СДС допусна да се разцепи?”, каза още Борисов.

По думите му неговата партия и той самият ще бъдат единствената алтернатива на “червено-синята мъгла”, която е причина за тежкото състояние на града. Въпреки това той пожела на Мартин Заимов “успех в личен план” и добави, че смята оттук нататък да говори с него само “по темите на София”.

Споделяне

Още по темата

Още от България