Мартин Заимов: КТБ е добра илюстрация какво се случва при злоупотреба с властта

Мартин Заимов

Аз съм убеден, че докладът за състоянието на КТБ отразява реалността, която някои от нас виждаха много отдавна - още преди години, каза Мартин Заимов, бивш подуправител на БНБ и ръководител на Валутния борд пред БНР в понеделник.

"Политиците би трябвало да разберат, че в икономиката съществува нещо, което аз наричам морален императив. Да разберат, че не е невидимо и е некоректно да се злоупотребява с политическа власт. КТБ е една много добра и полезна за обществото илюстрация за това какво се случва, когато масирано се злоупотребява с властта. Ако има някакъв урок за Народното събрание, той е да не се занимава със сюжети, които не са от неговата компетентност и с които вреди на обществото", коментира Заимов.

Аз не вярвам, че е възможна промяна в ръководството на БНБ и на който и да е било регулатор, която да бъде полезна, ако водещите политици, най-влиятелните политици, не си вземат урок и не разберат, че регулаторът трябва да бъде независим, каза още бившият подуправител на Централната банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?