Мартин Заимов продължи финансовия спор с Бойко Борисов

Кандидатът за кмет на столицата, издигнат от ДСБ и СДС, Мартин Заимов продължи във вторник атаката си към сегашния кмет Бойко Борисов на тема “столични финанси”. Ден по-рано двамата си размениха през медиите твърдения, опровержения и контраопровержения в спор за постигнатото от Столична община (СО) в сферата на икономиката.

Във вторник Заимов подкрепи с цифри своите тези, че собствените приходи на София заедно с трансферите от републиканския бюджет за периода 2003-2006 година говорят за двойно увеличение на парите, с които градът разполага (от 286 до 581 милиона лева). Борисов оспори твърдението на кандидата на ДСБ и СДС в понеделник, като заяви, че парите на града са се увеличили само 1.4 пъти, но посочи увеличението само на собствените приходи на общината.

Спор бе възникнал и за общинските такси. Заимов заяви, че те са се увеличили, а кметът отговори, като даде за пример таксата “смет”, която е намалена от 2.35 на 2 промила върху данъчната оценка по време на неговия мандат. Претендентът за поста на “Московска” 33 обаче заяви във вторник, че софиянци заплащат най-високата такса смет в абсолютен размер и че общината предвижда да събере 7 милиона лева повече от тази такса през тази година.

В понеделник двамата дебатираха през медиите и на тема общински дълг. По този въпрос Борисов каза, че през 2007 година не са теглени кредити, а общината следва консервативна политика в тази насока. Заимов обяви преди това, че София е задлъжняла шест пъти повече през последните четири години и припомни във вторник, че за периода от 2002 г. до края на 2006 г. абсолютният размер на общинския дълг се е покачил 6 пъти от 21 млн. лв. до 121 млн. лв.

Двамата се заядоха и на тема проверки и одити. Кандидатът на СДС и ДСБ обеща в началото на кампанията си да възложи международен одит на финансите на София. Борисов контрира, че общината се проверява всяка година от Сметната палата и допълнително от международната рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс”.  

Ден по-късно Заимов му отговори, че рейтинговите агенции не извършват одити, а той лично смята да използва услугите на фирми от ранга на KPMG, PriceWaterhouseCoopers, Deloitte and Touchе.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?