Мартин Заимов се обяви срещу поскъпването на водата

Кандидатът на ДСБ и СДС за кмет на столицата Мартин Заимов се обяви срещу предложението на “Софийска вода” за поскъпване на водата в столицата. Според него влагането на 15 милиона лева инвестиции във ВиК-мрежата, което се посочва от концесионера като мотив за исканото вдигане на цените с 20 % до 1.22 без ДДС за куб.м., не аргументира тяхната позиция.

“Инвестициите в инфраструктурата са дълготрайни материални активи и трябва да водят до намаляване на загубите на вода и повишаване на ефективността на дружеството – концесионер. Това ще доведе до намаляване на цената, която плащат потребителите, тъй като в момента загубите се заплащат от тях”, се посочва в официално становище на Заимов, изпратено до медиите.

Според опонента на кмета,  Бойко Борисов и администрацията му са пример за слаб контрол върху инвестиционната дейност  на концесионера “Софийска вода”. Отбелязва се, че дружеството си позволява да отчита като инвестиционни разходи дори текущите средства по експлоатация на ВиК мрежата.

Заимов припомня, че общината е предоставила банкова гаранция в полза на концесионера при условие, че се намалят загубите на вода, но това не е изпълнено. “Общината трябва да изисква „Софийска вода” да финансира инвестициите си със заделяне на част от печалбата”, се казва още в позицията.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?