Мъртво вълнение в Бургаския залив взе две жертви

Мъртво вълнение в Бургаския залив взе две жертви

Мъртво вълнение връхлетя залива на Бургас и вече взе две жертви.

Спасителите по плажовете предупреждават летовниците да не влизат навътре в морето.

Във вторник е Илинден и поверието гласи, че на този ден морето се обръща и взема жертви.

Мъртвото вълнение, щом "хване", не се отдръпва 3, 5, 7 или 11 дни. То е опасно за плувците, защото дърпа навътре и образува подводни ями, които засмукват хората. Ако те застигне в морето, трябва да се плува успоредно на брега за да се излезе от хватката му, обясняват спасители.

Преди ден 50-годишен столичанин се удави на Южния плаж в Поморие, където е бил със семейството си. Той влязъл да се къпе в неделя и изчезнал.

Днес морето отново взе втора жертва - 63-годишният Божидар Петров, също от София. Той се е удавил в Равда, съобщи "Флагман". Бил е на почивка в курорта с жена си. Подвел се по спокойното море и влязъл смело навътре, което се оказало фатално.

Спасители предупреждават, че до края на тази седмица морето ще е изключително коварно. Изглежда тихо и спокойно, но всъщност остатъчната част от ветровата вълна е отдолу и предизвиква мъртво вълнение.

От Българския червен кръст съветват да бъдете изключително внимателни, да не изпадате в паника и да се опитате да плувате настрани, а не срещу течението.

"Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА! Без значение дали сте добър плувец, много е важно да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението "минава" под вас. Излиза се встрани от течението", съветват от БЧК.

Споделяне

Още от България