Машинен вот само в София и само за общинари

Снимка: БГНЕС (архив)

Машинно гласуване в местните избори ще има само в 50 секции в София и вотът ще е само за общински съветници, а за за районен и за столичен кмет ще трябва да се пусне бюлетина в урната по стандартния начин. Това съобщиха от Централната избирателна комисия в четвъртък.

Все още не са определени конкретно секциите в София, в които ще се използва машинния начин на гласуване, защото няма и решение за образуване на секциите, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

От комисията заявиха, че сигурността на бюлетините ще бъде запазена, но те няма да са с баркод, или други знаци. Техническите екипи за изборите във всички общини са сформирани и имат готовност да започнат работа.

ЦИК ще приема документи за регистрация на партии и коалиция в местните избори от 25 август до 9 септември, като в последния ден работното време ще е удължено до 18 часа.

Внесеното по-рано през деня предложение на СДС номерацията на кандидатите за общински съветници или партиите и коалициите за местния вот да започва от номер 101, за да не се получава феноменът 15/15 при преференциалното гласуване, тепърва ще се обсъжда на заседание на ЦИК. От комисията заявиха, че ще излязат с официално становище по предложението, но след като мине обсъждане.

По думите на Андреев обаче, за подобно решение на ЦИК е нужна промяна в законодателството.

Освен СДС подобни предложения за разлика в номерацията на партиите и на техните кандидати в листите са дали и граждани, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България