Машинистът на дерайлиралия влак в Испания говорел по телефона преди катастрофата

Малко преди дерайлирането на влака в Испания на 24 юли, машинистът е говорел по телефона с контрольора на влака, предадоха световните агенции. В катастрофата загинаха 79 души. 61 от ранените продължават да са в болница, 13 са в критично състояние.

Машинистът е идентифицирал човека, с когото е разговарял, като контрольора на железопътната компания Ренфе. Той бил във влака, съобщи съдът в областта Галисия.

Машинистът се е явил по свое желание днес пред съдията, за да съобщи тази информация. "Той заяви, че не говорел по телефона в самия момент на дерайлирането, а е затворил телефона няколко секунди преди това. В разговора се обсъдило на кой кей на спре влакът на следващата гара", се уточнява в изявлението на съда.

Според някои данни обаждането може да е било направено от контрольора, който няма достъп до кабината и може да разговаря с машиниста само по телефона.

Служителите на Ренфе имат право да ползват телефон във влаковете само при спешни случаи.

Записите на черните кутии разкриха, че машинистът е говорел по телефона със свой колега и е разглеждал карта в момента на катастрофата, когато скоростта на влака е била 153 км/час.

Първите данни от черните кутии потвърждават хипотезата за превишена скорост като причина за най-тежката железопътна катастрофа в Испания от 1944 г.

В неделя машинистът бе обвинен в 79 убийства по непредпазливост и оставен на свобода под съдебен контрол. Съдът поиска от телефонните оператори информация за разговорите на машиниста по мобилните му телефони - личния и служебния.

Машинистът призна, че имал "момент на невнимание" преди катастрофата, но заяви, че няма представа защо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят