Машинистът от Хитрино излиза на свобода срещу 10 000 лв.

<i>Водещият машинист на влака Димитър Михнев</i>

Варненският апелативен съд взе решение да пусне от ареста първия машинист на дерайлиралия в Хитрино товарен влак след внасянето на парична гаранция от 10 000 лева. Потвърдено е и решението вторият машинист да остане на свобода без мярка за неотклонение.

Водещ машинист на влака бе Димитър Михнев. Той е обвинен за причиняване по непредпазливост на инцидента в село Хитрино, при който на 10 декември 2016 г. загинаха седем души, а други 29 бяха ранени. Според съда са събрани достатъчно доказателства, които обосновават предположението за вината на Михнев.

Техническата експертиза е установила, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешената при навлизане в гара Хитрино. При стрелка № 1 тази скорост е била 80 км/час, а при стрелка № 5 - 78 км/час при разрешени 40 км/час.

Освен от експертизата, това е установено и от показанията на служители на гара Хитрино, стрелочници и началника на гарата, които са видели приближаващия влак с много висока скорост.

Събрани са и свидетелски показания на третия машинист от локомотивната бригада, който също е признал, че при навлизане в гарата влакът се е движел със скорост 78 км/час. Това е и основното нарушение, за което е обвинен първият машинист. Негово задължение е било да следи всички знаци и пътни показатели и да намали скоростта на влака.

Засега разследващите не са успели да свържат инцидента с релсовия път или с грешка на служителите на гарата. Разследването към момента сочи, че високата скорост на композицията е станала причина за изместването на железния път между двете стрелки.

Варненският апелативен съд не уважи искането прокуратурата за постоянното задържане под стража на 41-годишния Димитър Михнев. Той е съдействал до момента на разследващите, въпреки че се лекува от преживяния шок в Центъра за психично здраве в Русе.

Взривът на цистерните на влака е предизвикан от дерайлиране на част от композицията. При удара кука от теглича на една от платформите разхерметизира цистерна с гориво. Образувалият се газов облак се е взривил най-вероятно от искра. Жителите на село Хитрино бяха евакуирани за 11 дни, колкото време трая акцията по извеждането на обърналите се цистерни.

Защитата на машиниста твърди, че превишената скорост не винаги е причината за транспортно произшествие. В рамките на делото те приложиха справка от ДАНС, в която е посочено, че е имало незаключена стрелка на железния път край Хитрино.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?