Машинистът от катастрофата на гара Калояновец е осъден на 5 години

Машинистът от катастрофата на гара Калояновец е осъден на 5 години

Помощник-машинистът Христо Тиляшев ще лежи пет години в затвора заради катастрофата при гара Калояновец през 2014 г. Това реши оконочателно Върховният касационен съд (ВКС). Делото бе образувано по искане на Тиляшев, който обжалва наказанието, наложено му от апелативния съд в Пловдив. Първоначално той бе осъден на 8.5 години затвор, но след това присъдата бе намалена.

Тиляшев е осъден заради катастрофата, при която на 12 юли 2014 г. загина старши-машинистът Венко Тодоров, а още десетина души бяха ранени. Влаковата композиция бе управлявана от Тиляшев. Според прокуратурата причината за катастрофата е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. Вместо с указаните 40 км./ч. композицията се е движела със 106 км./ч. твърдеше държавното обвинение, позовавайки се на експертиза.

Според ВКС жалбата на Тиляшев е неоснователна. Съдиите считат, че решението на пловдивските магистрати е правилно и не може да се твърди, че железният път е бил компроментиран.

"Съдът изрично се е спрял на техническото състояние на железния път в участъка, в който е настъпила катастрофата, както и на разположението на светофорите и видимостта към тях от гледище на изискванията на нормативната уредба, като излагайки убедителни аргументи, изведени от доказателствата по делото и приетите без възражения от всички страни експертни заключения, е отрекъл възможността неизправности в железния път да са станали причина за злополуката”, пише в решението на ВКС.

Споделяне

Още от България